RSD Thema avond voor leden van de gemeente- en clientenraad.
RSD Thema avond voor leden van de gemeente- en clientenraad.
Op 1 april werd in het Bruisend Hart te Hoornaar (wat een mooi complex voor deze plaats) de thema avond RSD gehouden. De avond werd geopend door voorzitter van het Dagelijks bestuur van de RSD de Giessenlandse wethouder Berend Buddingh (vandaar dat voor Hoornaar werd gekozen). Hij opende de bijeenkomst met een duidelijk verhaal.
Een verhaal over de stand van zaken m.b.t. de 120% of 100% norm, (100% blijkt 107 % te zijn in de praktijk, maar 120% geen 127 %, vreemd). De 100 % norm wordt gehanteerd in Liesveld en Hardinxveld. Je kunt als bijstandsgerechtigde dus toch maar beter in b.v. Gorinchem wonen dan in Liesveld of Hardinxveld.
Buddingh ging verder met wat we maar het Aboutaleb verhaal zullen noemen. Deze meende onlangs te moeten oreren dat het feit dat mensen in Nederland niets te kort behoeven te komen en dat het toch echt lag aan het feit dat men de juiste wegen niet wist in "overheidsland". Dus beste Aboutaleb de voedselbanken zijn dus eigenlijk de schuld van de mensen zelf?
In de regio van de RSD hebben minder dan 1000 mensen een bijstandsuitkering, op een totaal aantal inwoners van 130.000. 0,8 % schijnt goed scorend te zijn. Echter als je uitgaat van het feit dat dit ook zal betekenen dat van de 50.000 gezinnen in de regio dit aantal opeens 2 % is komen de cijfers er anders uit te zien. Maar goed het aantal mensen daalt doordat ze meer aan werk komen, overigens werd door de RSD meegedeeld dat ca. 450 mensen tot de moeilijke en mogelijk nooit meer uit de bijstand komende categorie 3 behoren.
Hierna werd het woord gegeven aan de directeur van de RSD mw. van Velthuijsen. ZIj vertelde over de huidige projecten die lopen bij de RSD.
In vogelvlucht:
- het werkgeversservicepunt (WSP); de vraagbaak voor werkgevers;
- Lerend naar werk; samen wet het da Vinci college werken en leren. Uitkeringsgerechtigden wordt werkend een beroepskwalificatie aangeboden;
- Digitaal CV van de 700 potentiele kandidaten hiervoor zijn al 250 "filmpjes" gemaakt.
- de Formulierenbrigade; een succes, niet alleen de formulieren voor CWI/UWV en RSD worden ingevuld, maar alle formulieren, ook voor niet clienten;
- de Toonkamer; 1 aanspreekpunt op het werkplein vanhet CWI/UWV en RSD per 1 januari 2009;
- de fraudebestrijding; het onderzoeken van bezittingen van clienten in het buitenland;
Jammer was dat in de meeste gevallen geen concrete cijfers genoemd konden worden over al of niet successen
Hierna werd het woord gegeven aan de financieel directeur van de RSD, en deze kwam met goed nieuws, de gemeente Gorinchem heeft over 2006 (in december 2007) ruim 500.000 euro en over 2007 (eerdaags) ruim 1.6 miljoen euro teruggekregen van de RSD. De gemeenteraad is hierover nog niet ingelicht. Zal dus een leuke brief worden.
Na de pauze werd stilgestaan bij de schuldhulpverlening door de medewerksters van de RSD (mw. De Wit en mw. Van Veen) en de maatregelen die genomen worden om mensen uit te problemen te krijgen en uit de problemen te houden (preventie). Naar verwachting zullen 550 mensen per jaar gebruik gaan maken van deze nieuwe dienst van de RSD. Opmerkelijk is het feit dat werd gezegd dat er geen verschil is in dit geval tussen het platteland en "de grote stad" voor deze problematiek. Wij hebben altijd gedacht dat schulden toch meer een "stads" probleem zouden zijn.
Conclusie van de avond: nuttig om te weten wat er speelt bij de RSD en hoe er wordt omgegaan met diverse zaken. Opmerkelijk vanavond was ook het aantal aanwezige gemeenteraadsleden uit Gorinchem. Alle politieke partijen hadden 1 of meer leden afgevaardigd.