h

Weekbrief 11 van de fractie. Week 10 t/m 16 maart 2008.

16 maart 2008

Weekbrief 11 van de fractie. Week 10 t/m 16 maart 2008.

Laten we eens beginnen met een leuke zaak. Zaterdag was in een van de bijlagen van het Algemeen Dagblad een overzicht te vinden van gemeentelijke tarieven. En wat blijkt ? Gorinchem is de goedkoopste gemeente onder de 75 onderzochte gemeenten. En dat is natuurlijk heel aardig.

In Gorinchem is alleen de hondenbelasting voor de eerste en tweede hond t.o.v. andere gemeenten hoog. De onroerend zaak belasting is in Gorinchem weer relatief laag.

En wat is de conclusie van het Algemeen Dagblad? Heeft de gemeente meer rechtse partijen in de raad dan zullen de belastingen lager zijn.
En dat klopt natuurlijk want van een lage onroerend zaak belasting hebben huurders geen voordeel, wel de huizenbezitters.
En deze AD conclusie is voor wat betreft Gorinchem dan ook opmerkelijk. In Gorinchem is de grootste rechtse partij dan de PvdA (is de grootste partij en zit al zeer lang in het college).

En dan deze week de fusie tussen Palissade en Bevo. Zaterdag ook een groot artikel in dezelfde krant. Leuk stuk met vele waarheden, maar toch is het maar net hoe je het leest. In het verleden stonden volgens de directeuren 1300 mensen ingeschreven als woningzoekend en nu is het aantal gestegen naar ca. 2200. En wat voor verklaring geven de directeuren hiervoor? Dat komt door het geweldige nieuwe systeem van woningtoewijzing via internet. Zijn wij nu gek of zij ? Het is toch gewoon een feit dat meer mensen een huurwoning zoeken in Gorinchem. Gorinchem is tenslotte een populaire woonplaats staat als kop boven het artikel. Maar omdat er te weinig (betaalbare) huur- en koopwoningen zijn gebouwd in de laatste jaren is het aantal woningzoekenden gestegen. Want weet u waar ze staan, de betaalbare huur- en koopwoningen die in de laatste 5 jaar in Gorinchem zijn gebouwd?

Overigens is de SP een voorstander van deze fusie. In Gorinchem hebben de twee corporaties aangegeven dat zij het voordeel van de twijfel (een wel zeer grote machtspositie in Gorinchem, bijna 100 % van de huurmarkt, ze bezitten samen 7200 woningen en ca. 50% van het totaal aantal woningen in Gorinchem) hebben verdiend door hun werk- en denkwijze.
Gorinchem als totaal moet een goede en fijne woonplaats zijn en blijven, vinden alle (politieke) partijen en ook de Bevo en Palissade. Ook gaan we er van uit dat de zorg- en ouderenvoorzieningen zoals die nu worden uitgevoerd niet zullen lijden onder de fusie.

Dinsdagavond was er een werkbijeenkomst van de gemeenteraad over de conclusies van de rekenkamer die zijn getrokken n.a.v. hun onderzoek naar de zgn "verbonden partijen". Ik kan natuurlijk niet voor alle partijen praten maar wel namens de SP. Voor herhaling vatbaar dit soort informele bijeenkomsten.

Zijn er deze week nog meer zaken waar we onze mening over zouden kunnen geven?

- De waterbus? Vanuit Gorinchem naar Dordrecht met de waterbus? Naast de Merwede Linge Lijn ? We zullen de plannen eerst eens goed moeten bestuderen.

- De 40 miljoen!!! die de oud leerling van het Merewade College Henk Keilman deze week verdiende (boven op de 100 miljoen!!! die hij al heeft) met de verkoop van 1 van z'n ICT bedrijven. Hij is nu ook de grootste investeerder in de windmolenfabrikant EWT, en komt misschien nog wel eens terug in Gorinchem met z'n windmolens voor Gorinchem Noord.

- De SP kraam op zaterdag bij de Lidl in de Kon. Wilhelminalaan? Altijd goed om de bewoners van Gorinchem op te zoeken en hun mening te horen en te discussiëren over vele zaken zoals de partij van Geert Wilders.

- De column van Tamara Hoogesteger (voormalig D66 gemeenteraadslid) in de Gorcumse courant? Tamara heeft een duidelijke mening over het Gorcumse college van B&W. Tamara beterschap en sterkte toegewenst en blijf schrijven.

We komen mogelijk allemaal nog terug op deze zaken. Maar eerst de lente die komende week start.

Ik wens u dan ook fijne lentedagen toe.

Met vriendelijke groet,

Piet van Andel

Piet van Andel
Gemeenteraadslid SP.

U bent hier