h

Nieuwstad. Resultaat van bemiddeling

12 maart 2008

Nieuwstad. Resultaat van bemiddeling

Op 26 januari jl. bezochten meerdere gemeenteraadsleden de Nieuwstad in Gorinchem. hier dat verslag .

Met de bewoners van de Nieuwstad werd afgesproken dat twee gemeenteraadsleden, Cees van der Roest (CDA) en Annet Ardesch (PvdA) namens de raadsleden zouden gaan praten met alle belanghebbenden waaronder de architect, de huurder, de bouwer en de gemeente (burgemeester).

Zij hebben in de raadsbijeenkomst van 11 maart 2008 de gemeenteraad ingelicht over het resultaat van hun bemiddeling.
Uiteindelijk is door de bouwer,architect en huurder toegezegd dat de nokhoogte van het gebouw 70 cm. verlaagd wordt. Dit resultaat is meegedeeld aan de bewoners van de Nieuwstad. ZIj hebben aangegeven de bemiddeling op prijs te hebben gesteld en tevreden te zijn met dit resultaat. Vervolgstappen worden dan ook niet meer genomen.

Hieronder het persbericht van 17 maart jl.


GEMEENTERAAD LOST PROBLEEM NIEUWSTAD OP

In een unieke gezamenlijke actie van alle partijen binnen de Gorinchemse gemeenteraad is een oplossing geboden voor de problemen die de bewoners van de Nieuwstad hadden met de nieuwbouw van een monumentaal pand in deze straat.
Tijdens een door de verontruste omwonenden georganiseerde nieuwjaarsbijeenkomst eind januari waarvoor alle partijen, alsmede vertegenwoordigers van opdrachtgever Palissade en toekomstige huurder Syndion uitgenodigd waren, werd duidelijk wat de ongenoegens van de Nieuwstad behelsden.

De aanwezige raadsleden kregen echter tevens de indruk dat de problemen die de bewoners aankaartten met wat goede wil van alle betrokkenen zouden zijn op te lossen.
In onderling overleg werd besloten om de gemeenteraadsleden Annet Ardesch (PvdA), namens de coalitie en Cees Van der Roest(CDA), namens de oppositie als afgevaardigden met de taak te belasten betrokken partijen nader tot elkaar te brengen.
In een gesprek dat zij hadden met de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Piet IJssels, bracht deze allereerst naar voren dat het jammer was dat de bewoners de raad niet eerder bij deze zaak betrokken hadden.
De gemeente zat nu al zover in het proces dat aanpassingen in het bouwplan alleen op initiatief van opdrachtgever Palissade zouden kunnen worden doorgevoerd.
De gevreesde parkeerproblematiek bleek strak en afdoende geregeld in een overeenkomst tussen de gemeente en Palissade.
In de vervolggesprekken, die daarna door Annet Ardesch, als vertegenwoordiger van de gehele raad, uiteindelijk met succes zijn gevoerd, bleek het constructief meedenken van zowel architect Ernst Loor, als van directeur Pim van Mourik en projectbegeleider Peter Zijderveld van Palissade te leiden naar een oplossing.
Na anderhalf uur overleg omtrent alle opties , kon raadslid Annet Ardesch via collega Cees Van der Roest aan de bewoners van de Nieuwstad de uitkomst melden en gezamenlijk verslag doen en uitleg geven over het bereikte resultaat.
Het bleek mogelijk de nokhoogte van het pand met 70 centimeter te verlagen en de goothoogte met 50 cm. Deze oplossing geeft voor de direct omwonenden, alsmede voor de aanblik van de straat als geheel een minder massaal beeld, dan het aanvankelijke bouwplan.
Na raadpleging onderling hebben de bewoners van de Nieuwstad deze week met het voorstel ingestemd, mits de wijzigingen op schrift en op de bouwtekeningen aangegeven worden.
Palissade zal met spoed een aangepaste bouwvergunning bij de gemeente aanvragen.
De gemeenteraad is tevreden dat het opnemen van de rol als volksvertegenwoordiging in deze kwestie in goede harmonie tot een opmerkelijk positief resultaat heeft geleid.
Dit is hoogstwaarschijnlijk de eerste keer in de geschiedenis, maar het dient hopelijk als voorbeeld voor de inwoners van Gorinchem, dat het nut kan hebben zich tot de gemeenteraad te richten.

U bent hier