h

Netwerkbijeenkomst Cultuur in A&V

5 maart 2008

Netwerkbijeenkomst Cultuur in A&V

Dinsdagavond 4 maart was er een bijeenkomst in het gebouw van TOON van het netwerk Cultuur in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (A&V). Het zou gaan over het Actieplan Cultuurbereik 2008. Acht gemeenten uit het A&V gebied betalen mee aan deze bijeenkomsten bedoeld voor iedereen die wat met cultuur te maken heeft. Echter er waren maar ongeveer 30 personen aanwezig en verder ook geen raadsleden en wethouders. Raadsleden hadden geen uitnodiging ontvangen en wethouders waren niet verschenen. De wethouders en ambtenaren wisten er allemaal van.

Omdat ik hier en daar mijn contacten heb, was mij de bijeenkomst bekend gemaakt en had ik mij hiervoor aangemeld. Ik was hogelijk verbaasd dat er zo weinig mensen waren en dat er alleen enkele ambtenaren van twee gemeenten aanwezig waren die cultuur in hun portefeuille hebben.

De Cultuuraanjager voor de A&V regio, Johan Boonekamp, ook directeur van TOON, had de mensen uitgenodigd en hij hield een verhaal over de verschillende zaken die aan de orde waren rond het Actieplan Cultuurbereik.
Enkele belangrijke zaken, waar het voor bedoeld is, zijn: cultuureducatie, amateurkunst en volkscultuur. Steekwoorden hierbinnen zijn: diversiteit, innovatie en verankering.
Binnen de acht gemeenten in het A&V gebied (Gorinchem, Giessenlanden, Leerdam, Liesveld, Hardinxveld-Giessendam, Graafstroom, Nieuw-Lekkerland en Zederik) hebben organisaties voorstellen kunnen indienen vanuit het thema ‘AlblasserArt’ 2008 en die werden getoetst op de criteria waarna de gekozen projecten op de lijst zijn gezet. Er was € 153.000,00 beschikbaar. Deze lijst werd besproken.
Een van de belangrijkste vragen die werden gesteld was de vraag hoe de communicatie was geregeld. Hoe konden de organisaties weten van deze mogelijkheid? Een belangrijke taak lag bij de gemeenten maar daarvandaan is weinig actie gekomen. Je moest toevallig weten van deze mogelijkheid om mee te kunnen doen. Dat bleek dan ook uit de opkomst voor deze netwerkavond. Zelfs de gemeenteraadsleden waren niet op de hoogte, terwijl de gemeenten toch eenderde van de kosten moeten opbrengen.
Het Kontakt heeft op zich genomen om een cultuurkrant uit te geven om aan de projecten bekendheid te geven. Waarom dat niet door de Cultuurkrant kon worden gedaan bleek niet duidelijk te worden. Ook werd een site bekeken van VNO NCW die een eigen cultuursite voor de regio is gestart . Hier staan echter mensen op die niet eens weten dat zij er op staan als organisatie comité. Onderzocht zal gaan worden wat deze site bedoelt te zijn en hoe het is geregeld.

Omdat het Actieplan Cultuurbereik zal stoppen en zal worden opgevolgd door het Fonds Cultuurparticipatie werd door Johan Boonekamp daar ook even bij stilgestaan. Het gehele verhaal van het ministerie van OCW is te vinden op: de site van het ministerie
Tot slot werd de vraag gesteld of een Cultuurnetwerk A&V noodzakelijk of overbodig was.
Iedereen vond dat dit netwerk heel nuttig kan zijn vooral om regionale afstemming te krijgen op het gebied van Cultuur en de ambtenaren in de kleine gemeenten, die vaak maar enkele uren per week dit dossier bemensen, hierdoor gesteund kunnen worden. Voor 2009 kunnen nieuwe projecten worden aangemeld na april. Dan zijn namelijk de nieuwe gegevens beschikbaar.

Al met al was het een nuttige bijeenkomst maar het blijft erg verwonderlijk dat zo weinig mensen op de hoogte zijn van dit netwerk en dat zelfs de gemeenteraadsleden hier niets van weten. Er is nog veel werk te doen door de Cultuuraanjager Johan Boonekamp.

Gerard Broekman, raadslid SP-Gorinchem

U bent hier