h

Lingewijk. 100 % invullers enquete tegen sloop.

12 maart 2008

Lingewijk. 100 % invullers enquete tegen sloop.

In de Lingewijk werd op 12 maart jl. in de Bogerd een bewonersavond georganiseerd door de bewonerscommissie Zandvoort Midden.
Hier werd o.a. de uitslag van de enquete gepresenteerd.

Deze enquête gehouden door de bewonerscommissie onder de inwoners van Zandvoort Midden, dat zijn 167 woningen, bleek duidelijk. De respondenten (2/3 van de bewoners deed mee aan de enquête) willen absoluut niet dat hun woning wordt gesloopt Zeer veel bewoners zijn zelfs zeer tevreden over hun woning en de woonomgeving.

Ook is er gekeken naar de soort bewoners in de Lingewijk. Altijd wordt er geroepen dat er veel ouderen wonen en weinig gezinnen. Maar uit de enquête blijkt dat dit stukje Lingewijk geen afwijkende percentages vertoont en dat we overal zo'n beetje rond het gemiddelde zitten, met uitzondering van de woonduur. Is het gemiddelde 12 jaar, de gemiddelde Lingewijker woont al 20 jaar in zijn woning!!!

Voor de pauze werd gesproken hoe de bewonerscommissie tot stand is gekomen en hoe ze te werk zijn gegaan. Er werd voornamelijk gesproken over welke wensen bewoners hebben en daaruit bleek dat men tevreden was over de grootte van de woning. Een grotere woning was helemaal niet aan de orde. De veranderingen die men graag wil zijn geluid- en warmte-isolatie en de verlichting in de brandgangen.

Het was duidelijk dat de bewoners geen sloop willen, maar dat wil niet zeggen dat er bij de woningcorporatie geen plannen voor sloop meer zijn. Er zal gekeken worden naar de kwaliteit van de woningen en naar de verhuurbaarheid van de woningen aan toekomstige bewoners. De bewonerscommissie zal zich sterk maken om elke woning in dit stuk Lingewijk te laten staan.
Het is mooi dat de bewonerscommissie dit gaat doen en aan de hand van deze enquête staan ze ook heel sterk wat betreft de duidelijke boodschap die de bewoners hebben meegegeven: Geen Sloop!

In mei zal er een tweede bewonersavond komen, waar dan ook de Bevo aanwezig zal zijn, en dan zal Bevo komen met een visie en wat er daadwerkelijk gaat gebeuren.

Wij hopen dat de inbreng van de huidige bewoners zwaarder zal wegen dan de veronderstelde inbreng van toekomstige bewoners, die gebaseerd is op aannames, aangezien Lingewijkers lang in hun woningen blijven wonen.
Ook moet men uitkijken dat de uitstraling van de Lingewijk, die toch uniek is in Gorinchem, niet zomaar wordt afgedankt.

Bewoonster van een woning en fractielid van de SP in de gemeenteraad van Gorinchem

Natali Martens

U bent hier