Geen Winiarski gezien
Geen Winiarski gezien
Terug in Gorinchem en geen kunstacademie in Warschau gezien, helaas. Ik heb dus ook geen werk van Winiarski kunnen bekijken, waar ik in mijn weekbrief naar verwees. Dat vind ik erg jammer, maar ik heb heel veel andere interessante dingen kunnen bekijken en dan zijn 4 dagen wel erg weinig. Mijn grootste ontdekking is dat Warschau een erg vreemde stad is. Heel dubbel. Dat komt vooral door het oorlogsverleden.
![Cultuurpaleis Warschau](https://archief.sp.nl/include/afd/afd_pickies/cultuurpaleis warschau.jpg)
Als grootste voorbeeld is het grote Cultuurpaleis. Dat is in 1956 geschonken door Stalin aan het Poolse Volk, maar de meeste mensen in Polen verafschuwen dit gebouw. Door de jarenlange Rusische overheersing. Het is waarschijnlijk een copie van eenzelfde gebouw in Moskou, wat daar een hotel is. Staat wel erg dominant te zijn midden in de stad, met daaromheen allemaal grote nieuwe gebouwen, waaronder een groot lux winkelcentrum wat voor 500 miljoen Euro is gefinancierd door de Nederlandse ING bank en pas vorig jaar geopend. Wat ook een bijzonder gebouw is, is de Nederlandse ambassade. Mijn nichtje werkt daar als stagiaire en dus kreeg ik daar ook een rondleiding. Heel opvallend was het plafond van de grote inkomhal.
Dat is een kunstwerk van Erwin Olaf, de grote Nederlandse fotograaf. Hij heeft allerlei vreemde koppen gefotografeerd en alleen de monden een felle kleur rood gegeven. Heel bijzonder. Het ambassade personeel was erg gestressed omdat vandaag, dinsdag, onze JP op bezoek komt. Het programma was nog niet helemaal rond en mijn nichtje had op vrijdag vrij genomen, wat men achteraf niet zo prettig vond. Wij konden daardoor door haar rondgeleid worden door Warschau. De stad is vrijwel helemaal in de oorlog plat gegooid en o.a. de 'oude' en de 'nieuwe' stad is meteen na de oorlog precies zo terug gebouwd zoals het er uitzag. Dat is erg vervreemdend, maar wel heel aardig.
Ik heb vele monumenten bekeken waarvan er velen met de oorlog te maken hadden. Zeer indrukwekkend vaak. Zoals het monument voor de in het Oosten gevallenen en in september 1995 pas is onthuld, of het grote monument voor de Warschause opstand in 1944, wat in 1989 werd onthuld, met een groot gebouw eromheen in een bijzondere vormgeving. Warschau was een grote ervaring en zien wat JP hiervan terugneemt. Wellicht zal het toerisme naar Warschau daardoor worden bevorderd. Misschien zal ook het WK voetbal wat voor 2012 is toegewezen aan Polen en de Oekraïne daar ook wel aan bijdragen. Voorlopig moet Warschau nog proberen een nieuw stadion te krijgen. Door een erge grote Russische markt, zaterdagochtend open en erg bouwvallig, rond het huidige stadion zijn er problemen. De bouw van het nieuwe stadion zo eigenlijk al moeten zijn gestart.
We zullen het dan wel zien.
Gerard Broekman, raadslid SP-afdeling Gorinchem