h

Weekbrief 5 van de fractie. Van week 28 januari t/m 3 februari 2008

5 februari 2008

Weekbrief 5 van de fractie. Van week 28 januari t/m 3 februari 2008

Sinds zaterdag 2 februari is er een nieuwe tentoonstelling te zien in het Gorcums Museum, “De oude Horn en de emancipatie van het glas”.
Deze tentoonstelling is zeker de moeite van het bekijken waard. De mens kan tegenwoordig erg veel maken van glas, zowel praktisch als pure kunst. Nou vind ik al mooi waar glasblazers van zeggen dat het direct de glasbak in moet. Maar als zelfs zij het mooi vinden, moet het toch wel heel erg bijzonder zijn.

Gemeenteraadsleden en de fractie-assistenten hebben al een voorproefje gekregen in de vorm van een boek van Piet Augustijn.
Aangezien ik nog geen tijd heb gehad om het museum door te wandelen heb ik de moeite genomen om het boek, tijdens een treinreis, eens te bekijken. De tekst gelezen heb ik nog niet maar de foto’s spreken al boekdelen. Namelijk niet alleen staan er kunstwerken gefotografeerd maar ook het harde werk dat nodig is, voordat wij zoiets mogen aanschouwen.

Dat is een stuk waarvan ik merk dat ik dat nogal eens vergeet. Nou is het glas waarin ik mijn water drink natuurlijk geen kunststukje meer, maar toch zijn er een hoop mensen mee gemoeid voordat ik er hier thuis uit kan drinken.

Ik merk dat ik veel kleine dingen, om het maar eens in goed Nederlands te zeggen, ‘for granted‘ neem. Hoe lang is het geleden dat ik nog eens ergens over verwonderd was, of hoe lang is het geleden dat ik in bewondering heb staan kijken naar iets? En terwijl ik dit schrijf komen er een heel aantal voorbeelden naar boven, die helemaal nog niet zo lang geleden zijn.
Ik ben nog niet al te lang geleden meegenomen naar Antwerpen, een stad waarover ik veel gehoord had, maar nog nooit had bewonderd. En daar heb ik bewonderd wat de mens kan maken. En dan ook nog niet eens alle mensen. Die gildegebouwen daar zijn mooi, maar ook al die oude huizen, een aantal boten die op het droge tentoongesteld waren. Ja het was de moeite van het bekijken waard.

Toen ik daarna weer terug in het Gorinchemse kwam, had ik het nog niet afgeleerd om hoog- en laag te kijken naar mijn omgeving en dat was mooi.Weet u dat wij hier in een openluchtmuseum wonen? Als je hier door de stad loopt en je kijkt naar heel wat huizen in de stad dan loop je in het verleden. Zoveel mooie oude gebouwen die ruimschoots de moeite van het bekijken belonen. Wie van u heeft die moeite recentelijk nog genomen? Raar genoeg zijn we blind voor de schoonheid van onze eigen omgeving. Ik ga proberen om onze stad te bekijken met de ogen van een toerist. Een toerist die niet per ongeluk hier terecht is gekomen, maar één die welbewust naar deze mooie plaats is gekomen om te bekijken wat deze stad te bieden heeft.

Deze zomer ziet u mij op een terrasje met de blik van een vreemde in mijn ogen, genietend van de schoonheid om me heen. Doe lekker mee.
Tot dat zonnetje zijn heerlijke licht laat zien hoop ik dat u het mooie glas zal bewonderen in ons Gorcums museum. Dat kan tot en met 30 maart.

Montessa Huisman

Met vriendelijke groet,
Montessa Huisman
fractie assistentie SP

U bent hier