h

Vragen van de SP over seniorengids

18 februari 2008

Vragen van de SP over seniorengids

De afgelopen week heeft de SP fractie schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W over dit onderwerp. Vandaag stond in het AD Rivierenland een duidelijk artikel over deze vragen. We nemen dit artikel hier in zijn geheel over.

‘Senioren willen op hen gerichte informatiegids wel’

GORINCHEM - ‘Gorcumse ouderen willen wel degelijk een gids met daarin specifiek op hen gerichte informatie.
Ook organisaties die met senioren werken, zouden heel graag zo’n informatieboekje willen hebben. Dat zou eens in de twee jaar moeten worden geactualiseerd.’

Dit stelt de Socialistische Partij aan de hand van een eigen onderzoekje onder senioren in Gorinchem. De fractie vraagt het college van burgemeester en wethouders om zelf ook nog eens de ouderen en welzijnorganisaties te peilen over zo’n uitgave. Temeer omdat de uitgave van een informatiegids een van de wensen is die naar voren kwam uit het onderzoek Ouderenproof dat in het najaar van 2005 werd gepresenteerd.

Dit onderzoek bracht in kaart hoe 55-plussers in de Arkelstad dachten over zaken die hen aangingen. Drie werkgroepen bogen zich over het thema’s wonen, welzijn en hulpverlening. Een groep vrijwilligers ging bij zo’n achtduizend Gorcumers langs met themagerichte vragen. Het onderzoek werd mede ingegeven door het feit dat de bevolking in 2025 34 procent Gorcumers van 55 jaar en ouder telt.

Een van de conclusies uit het onderzoek was dat diverse instanties allerlei activiteiten ontplooid voor senioren, zonder dat goed in kaart is gebracht wat de behoeften van hun doelgroep precies zijn. Bovendien bleken die organisaties vaak ook niet van elkaars bestaan op de hoogte.

Toch besloot het college van burgemeester en wethouders dat een informatiegids niet nodig zou zijn. Waarop deze beslissing is gebaseerd, is de SP echter niet duidelijk. De fractie wil graag uitleg, zo laat ze weten in de brief die eind vorige week bij het colege op de mat viel.

Ook komt de SP terug op de zogeheten ‘Broekmannorm’. De naam van het SP-raadslid werd tijdens een raadsvergadering gekoppeld aan de leeftijdsgrens van 70 jaar, de leeftijd waarop Gorcumse ouderen onmiddelijk recht zouden hebben op seniorenvoorzieningen. Een voorstel dat bij andere politieke partijen op steun mocht rekenen.

‘Zouden mensen ouder dan 70 bijvoorbeeld zonder keuring automatisch een pasje kunnen krijgen voor de Molenhopper?’ De voorzet om zo’n pas voor goedkoop, vraagafhankelijk openbaar vervoer uit te geven, is een voorbeeld van de kant van de SP. De fractie wil namelijk van het college weten hoe de ‘Broekmannorm’ wordt ingevuld.

En passant vragen de socialisten ook meer duidelijkheid voor de burgers als het gaat om seniorenbeleid. Onderwerpen die senioren raken, zijn verdeeld over twee wethouders.

U bent hier