h

Bezoek Depot Gorcums Museum

28 februari 2008

Bezoek Depot Gorcums Museum

Historische Vereniging Oud-Gorcum organiseert op dit moment rondleidingen, voor leden van deze vereniging, in de depots van het Gorcums Museum. Een heel bijzondere ervaring. Als U nog geen lid bent van deze vereniging kunt U alsnog lid worden en meegaan met zo'n bijzonder bezoek aan de Depots. Duur van de rondleiding ongeveer 2 uur.

Iedereen die van oude spullen houdt, waar historische waarde aanzit in relatie met Gorinchem, zou deze rondleiding moeten aanspreken. De depothouder Jaap Hoekstra, die de rondleiding verzorgt, kan heel ontspannen en met veel enthousiasme vertellen over de stukken en de manier waarop het wordt bewaard en gearchiveerd. Er wordt een bezoek gebracht aan het depot in de Zusterstraat en in de Tinnegietersteeg.
Het is heel bijzonder de vele spullen te zien die in de loop der eeuwen in Gorinchem zijn gebruikt. De meeste van de ruim 6000 stukken zijn in het bezit van de Historische Vereniging. Ook zijn er veel stukken van bewoners van Gorinchem in bruikleen. Ongeveer 10% van de spullen zijn van de gemeente.
Toen ik zo door de ruimten van de depots dwaalde kon ik niet verzuchten dat het toch wel erg is dat in februari 2007 de gemeenteraad niet instemde met mijn motie voor een onderzoek naar de haalbaarheid van een Historisch Museum. Als daar toen echt aandacht aan was besteed dan had iedereen nu de gelegenheid om veel van deze spullen in een mooie omgeving te bewonderen. Wellicht had vorig jaar, voorafgaand aan de indiening van de motie, eerst door de raadsleden een bezoek moeten worden gebracht aan deze depots, waardoor duidelijk was dat er een Historisch Museum broodnodig is. Laten we hopen dat in de nabije toekomst door het voortschrijdend inzicht van het college van B & W en door een goede oplossing voor Syndion het Tolhuis alsnog als Historisch museum kan worden ingericht.
Als u lid wilt worden en een rondleiding wilt meemaken in de depots kunt U contact opnemen met Arida van Baardwijk, telefoon 0183 624335.

Gerard Broekman, gemeenteraadslid SP-Gorinchem

U bent hier