h

Syndion over de tong

25 januari 2008

Syndion over de tong

Donderdagavond 24 januari, tijdens de gemeenteraadsvergadering, werd hier en daar wat gezegd over Syndion. De organisatie die mogelijkheden geeft aan mensen met een beperking om binnen de samenleving mee te doen. Jammer genoeg was er niemand van Syndion bij om een weerwoord te geven. Daarom hier de zaken op een rijtje.
Het begon met de opmerking van een raadslid dat Gorinchem aan het Syndioniseren is. Alles lijkt van en voor Syndion te worden.

Burgemeester Piet IJssels wilde daarop wel kwijt dat hij erg boos was op de mensen van Syndion omdat de gemeente niet met het Historisch Museum in het Tolhuis kan. Syndion heeft dit gebouw gehuurd van Vereniging Hendrick de Keijser. Burgemeester vond dat Syndion wel wat minder noten op hun zang kon hebben, want de gemeente is tot op heden erg coulant met vergunningen en andere mogelijkheden geweest. Daarom moest Syndion het Tolhuis maar afstaan aan de gemeente.
Ook Hotel Metropole werd in de discussie betrokken. Daar zou het er niet uitzien en dat was een schande voor het oude gebouw.
De feiten dan maar weer even.
Begin februari 2007 vroeg de SP met een motie of het College van B&W de mogelijkheid wilde onderzoeken om een apart Historisch Museum te openen.
Deze motie werd door het college en de raadsleden min of meer weggehoond. Als het er al zou komen dan moest het wel een burgerinitiatief zijn. Het college wilde daar niets aan doen.
Bij de ontwikkeling van Bastion II kwam het college op het geweldige idee om daar een museum voor hedendaagse kunst in te vestigen en om dan meteen een Historisch museum in het Tolhuis te vestigen. Waar is nu het zo noodzakelijke burgerinitiatief?
Helaas had het te lang geduurd voor het college op dit mooie idee van een Historisch Museum kwam.
Syndion was al een tijd bezig met het vinden van ruimten voor de creatieve poot van de voorzieningen. Zij had in augustus voorgesteld om in de Affuitloods te gaan. Dat werd door het gemeentehuis afgewezen met de opmerking dat de Affuitloods de bestemming in de sfeer van Horeca zou krijgen. (Wat gaat er nu komen??) Daar past Syndion niet in. Daarna is Syndion achter het Tolhuis aan gegaan. Nadat ze enkele onderzoeken hadden laten uitvoeren om te zien of het mogelijk was mensen met een beperking daar dagactiviteiten te laten doen, bleek het voor hen geschikt te zijn. Daarop hebben zij een contract met Vereniging Hendrick de Keijser gesloten voor de huur.
Dat Syndion in het Tolhuis wil heeft o.a. direct te maken met hotel Metropole. Daar wil Syndion al een lange tijd een bruin cafe met eetgelegenheid vestigen, compleet met terras. Echter dat is nog niet mogelijk door verschillende oorzaken. Een van de oorzaken is dat de creatieve groep uit het pand moet. Daar moest dus nieuwe ruimten voor worden gezocht. Dat is nu gevonden in het Tolhuis. Omdat Syndion zo lang heeft moeten zoeken naar een geschikte ruimte is het terecht dat ze best het huurcontract willen verbreken maar dan moet de gemeente wel een gelijkwaardige ruimte daar voor in de plaats geven. Dat lijkt een probleem te zijn
Dat het college nu de zwarte Piet bij Syndion legt is niet erg eerlijk en getuigt niet van rechtvaardig bestuur, temeer daar ze zelf zo erg lang hebben gewacht om iets te doen voor een Historisch Museum. Als meteen na de vraag van de SP in februari 2007 gewerkt was gaan worden, dan had er nu geen discussie meer geweest en dan was er al een Historisch Museum in het Tolhuis.

U bent hier