h

Nepbom sist nog na

13 december 2007

Nepbom sist nog na

Kunstenaar Niek Verschoor wil voorkomen dat een werk van hem dat in september voor ophef zorgde in Gorinchem vernietigd wordt. Daarom wil hij minister van Cultuur Ronald Plasterk (PvdA) oproepen als getuige-deskundige.

De politie vond het kunstwerk, een nepbom in een rugzak, tijdens het Zomerfeest op 2 september op het dak van het Gorkums museum. Het nabijgelegen feestterrein vol bezoekers werd daarop ontruimd. De 'bom' bleek later onderdeel te zijn van een expositie in het museum.

Verschoor zegt door justitie te zijn gevraagd om formeel afstand te doen van 'de rugzak met gevelbommen', zodat deze vernietigd kan worden. Stuurt justitie aan op een rechtszaak hierover, dan vraagt de kunstenaar minister Plasterk als getuige-deskundige, schrijft hij in een open brief die hij maandag naar de minister stuurde.

Daarin vraagt Verschoor de bewindsman om de vrijheid van kunst en kunstenaars te verdedigen. "Sinds het in beslag genomen is, heb ik al meerdere keren mijn werk teruggevraagd. Ik kan en wil geen afstand doen van mijn kunstwerken." Minister Plasterk heeft nog niet op de brief gereageerd.

U bent hier