h

Gemeenteraadsvergadering 20 december 2002

20 december 2007

Gemeenteraadsvergadering 20 december 2002

Het moest vandaag eigenlijk allemaal snel gebeuren. Vandaar dat bijna iedereen voor zijn/haar inbreng begon met de zin "ik hou het kort". Dit kort houden was vond men noodzakelijk omdat de vergadering om 18.30 uur zou moeten eindigen omdat daarna richting raadsdiner gegaan zou worden. Ja, het raadsdiner waaraan de SP wederom niet meedoet. Uiteindelijk eindigde de vergadering om ca. 19.30 uur. Alles waarschijnlijk aangebrand.

Vandaag stonden er voor wat betreft de SP 2 belangrijke punten op de agenda te weten het milieu en de minima.

Het milieu was het onderwerp van Eva Dansen. Met een betoog waar zij de wethouder soms prees vanwege de duidelijke kaders en soms bekritiseerde vanwege in de ogen van de SP te mooi voorgestelde zaken kreeg zij genoeg repliek van uit het college. Voorbeelden? Duidelijke kaders; Gorinchem stimuleert het openbaar vervoer. Voorbeeld te mooi voorgestelde zaken : de aardwarmte in Gorinchem zit nog ver onder de Gorcumse grond, maar het is volgens het college al een succes. De SP fractie diende een motie in waarin werd verzocht om scholieren te betrekken bij de natuur / milieu educatie in Gorinchem haalde de eindstreep niet. Naast 2 leden van de CDA fractie en GL: was niemand voor deze motie. Wij willen de scholen niets voorschrijven en de maatschappelijke stages zijn nog ver weg, aldus het college. Jammer, Vertegenwoordigers vanuit natuur en milieu waren voor deze motie. Aanwezig was mw. Jet de Jonge (educatief co�rdinator) van link naar het Van Andel Spruijt Natuurcentrum.
Het beleidsstuk Milieu werd overigens door de gehele gemeenteraad aangenomen.

Het 2e onderdeel van de avond was het vaststellen van het gemeentelijk minimabeleid. Gorinchem krijgt een socialer gezicht en daar kunnen we alleen maar mee instemmen. Met de RSD zijn goede afspraken gemaakt.Enkele positieve zaken : de norm voor evt. financi�le ondersteuning wordt verhoogd naar 120% van de bijstandsnorm. In Gorinchem komen regelingen voor het verkrijgen van een pc's voor kinderen die het voortgezet onderwijs volgen, het krijgen van gratis schuldhulpverlening, een regeling voor het verkrijgen van wit- bruingoed en/of meubilair etc. Een goed pakket.

Jammer genoeg was de VVD fractie tegen het vaststellen van de 120% norm. Echter uiteindelijk stemde men wel voor. Hoezo duidelijk? Er moest worden gestemd over 3 punten; de verhoging van 100 naar 120%. de kosten van de maatregelen en de opname van de kosten in de tussenrapportage. Dus de 120% was zeer leidend. Hoe kan je dan tegen zijn en toch voor stemmen. Maar gelukkig ondanks het feit dat het niet te begrijpen is werd er toch voor gestemd.

De PvdA wilde de SP weer als zuur bestempelen en haalde het niet meedoen aan de landelijke coalitie weer van stal. Dit omdat we alleen maatregelen specifiek voor kinderen misten. Jammer, zijn we een keer positief doen we het weer niet goed.

Opmerkelijk was de uitspraak van dhr. Schefferlie over de SMART motie (zie . "we dachten echt dat hij van de SP was en dan konden we natuurlijk nooit voor hebben gestemd" (letterlijke tekst volgt z.s.m. na het vastellen van de notulen). Ook de opmerking van dhr. S. dat hij een opportunist was zorgde voor enige commotie. Het zeggen dat je een opportunist bent, dus met alle winden meewaait, of een kameleon bent is naar de mening van de SP niet echt positief. En dat is waarschijnlijk ook de reden dat de SP en de PvdA niet samen zijn gegaan. Voor alle PvdA' ers een link naar het woord opportunisme hier en hier uit de Dikke van Dale. Of uit Wikipededia

Het belangrijkste : het beleidsstuk minimabeleid werd aangenomen.

U bent hier