h

De toren is weer open.

23 november 2007

De toren is weer open.

Vrijdagmiddag 23 november is de toren van de Grote kerk van Gorinchem officieel voor heropend verklaard. Dat gebeurde o.a. door het naar beneden komen van enkele durfals vanaf de bovenste omgang van de toren. Één van hen had een boek bij zich met daarin de sleutel van de herdenkingsruimte in de toren.

Grotere kaart weergeven

Even daarvoor was in de kerk al het woord gevoerd door de burgemeester, de restaurateur aannemer Nico de Bont en wethouder Herman van Santen.
De aannemer vertelde hoe het was gegaan en dat er twee belangrijke zaken te vermelden waren. Daarbij viel mij op dat hij als een van die twee belangrijke zaken het enthousiasme van de vaklieden die het werk hadden verricht noemde. Hij was blij met deze ambachtslieden en kon melden dat tijdens de restauratie van de toren vier jonge mannen een stage hadden gelopen in de vorm zoals eigenlijk in de middeleeuwen tijdens het bouwen van de toren werd geleerd. Door de gezel en leerling. Deze vier jonge mannen waren vier maanden met de andere vakmensen bezig geweest en hadden laten zien dat ook zij bevlogen ambachtslieden wilden worden. Dat is gelukt en één van hen had zelfs een meesterwerk vervaardigd.
Herman van Santen vertelde dat er een boek was gemaakt met vele foto’s over de restauratiewerkzaamheden. Ook hij vertelde dat hij had genoten van het enthousiasme van de ambachtslieden en in het boek was dat enthousiasme door Marcel Koppen op treffende wijze getroffen. Heel aardig was dat de wethouder de eerste boeken uitdeelde aan leerlingen van verschillende middelbare scholen van Gorinchem, onder het mom van de jeugd heeft de toekomst. Ook de vier mensen die aan het boek hadden gewerkt kregen symbolisch het boek uitgereikt. Binnenkort zal het te koop zijn.
Het zou fijn zijn wanneer jongeren door deze restauratie aan het denken worden gezet en dat er meer gekozen gaat worden voor het zo waardevolle ambacht. We kunnen nu dagelijks aan de Toren zien waar dat toe leiden kan.

U bent hier