h

Weekbrief van de fractie : weekbrief 40 van 1 t/m 7 oktober

8 oktober 2007

Weekbrief van de fractie : weekbrief 40 van 1 t/m 7 oktober

Vanaf deze week een wisselende schrijver van wat ooit gestart is als de weekbrief van de voorzitter. Gerard Broekman jarenlang voorzitter van de afdeling en voorzitter van de fractie gaat de pen wisselend overgeven aan de andere fractieleden en de fractieassistente. Vandaag start Natali Martens met de eerste weekbrief van een fractielid.


29 september was er een raadsledencongres in Ede. Het programma sprak mij zeer aan en ik had me dan ook opgegeven voor verschillende workshops, waaronder time-management. Ik heb nl. wel eens het gevoel te weinig tijd te hebben om alles goed te doen. Er zijn voor je man en kinderen, er zijn voor je buurt, je omgeving. Er zijn voor je collega's en clienten op je werk, er zijn voor de raad en er zijn voor jezelf. Het blijft ingewikkeld en ik hoopte iets daarvan te leren. Deze workshop was echter komen te vervallen, wat ook een manier van time-management is, gewoon dingen laten vallen!

Ik ben toen naar een andere workshop gegaan: Hoe betrek je de burgers bij diverse zaken ?.
Het ging over burgerparticipatie. Heel interessant. een initiatief van de gemeente Utrecth sprak mij zeer aan: Het leefbaarheidsbudget. Een leuk initiatief die zelfs past binnen het Gorcums model. Het viel me namelijk ook erg op, hoe verschillend al die gemeenten in Nederland functioneren. Bij sommige gemeenten gaat elke stoeptegel die vervangen moet worden via de raadsagenda...maar dit voorstel is echt gemaakt voor Gorinchem. Het komt erop neer dat de raad kaders maakt en aan de hand daarvan mag elke willekeurige burger iets vragen voor zijn wijk wat de leefbaarheid bevorderd, binnen een vooraf vastgesteld budget. Sommige gemeenten doen dit al via de klankbordgroep en geven de klankbordgroep een budget, zoals de gemeente Graafstroom. Dat zou natuurlijk ook kunnen, maar heeft niet ieder burger recht op het indienen van een goed initiatief? Het bevordert zeker de betrokkenheid van burgers als ze op korte termijn iets kunnen realiseren in hun eigen wijk. Ik hoop dat ook andere partijen dit initiatief een aanwinst vinden binnen het Gorcums model. Er komt dus nog een vervolg, als het aan mij ligt.

Verder zal ik het erg druk krijgen met mijn nieuwe studie die ik 2 jaar zal gaan volgen.
Ik ben net gestart, het is erg praktijk gericht op mijn werk. Heel pittig, maar heel leuk. Dingen laten vallen, zit er voor mij dus voorlopig nog niet in. Ik heb blijkbaar toch niks geleerd van de workshop time-management...
Iets wat trouwens ook erg aardig was, was het krijgen van een leuk boekje bij een stand: De Tao van Poeh. Aangezien ik erg gesteld ben op de beer Winnie the Poeh, had ik het boekje in een adem uit....en eigenlijk was dat de beste time-managent cursus die ik ooit gehad heb...nu alleen nog toepassen: iets vaker gewoon niks doen!

groetjes Natali Martens

Natali Martens

U bent hier