h

weekbrief van de fractie: week 43 van 22 t/m 28 oktober 2007

28 oktober 2007

weekbrief van de fractie: week 43 van 22 t/m 28 oktober 2007

Deze week het relaas van de fractieassistente in de weekbrief.
Aangezien het nog niet zo heel erg lang geleden is dat ik Lies van Aelst (nu gewaardeerd Provinciale Statenlid) heb opgevolgd als fractieassistente, ben ik nog aan het uitvinden waar mijn taken nu eigenlijk liggen.

Wat al duidelijk was, was dat ik zou notuleren bij de fractievergaderingen en dat ik de ruimtes zou reserveren indien deze nodig zijn, maar waar ik in het begin niet echt op gerekend had, was dat er ook naar mij geluisterd zou worden tijdens de vergaderingen.
Je wordt gezien als lid van de fractie, met een eigen zienswijze en dus een eigen inbreng, die gewaardeerd wordt bovendien.
Het enorme voordeel is dat je mening wordt meegenomen door de raadsleden en dat je die niet zelf hoeft te ventileren tijdens een raadsbijeenkomst of raadsvergadering. Dat spreken in het openbaar is iets waar je volgens mij heel erg in moet groeien, dus dat laat ik graag over aan onze, ondertussen ervaren, raadsleden.

Verder ga je naar de raadsbijeenkomsten en raadsvergaderingen en probeer je mee te denken over wat er wordt gezegd en wat er eventueel niet goed aan is voor onze gemeente. Daar heb je het dan weer over tijdens de fractievergaderingen.
Je leest de stukken door en probeert ze te begrijpen. Dat is een uitdaging in het begin, al die ambtelijke taal, maar als je er eenmaal een beetje mee aan het stoeien bent geweest gaat het steeds ietsjes gemakkelijker.

Ook zit ik in de zorgwerkgroep, wat inhoud dat ik onder andere bezig ben om uit te zoeken hoe de WMO werkt. Dat is een pittig stukje werk, vooral omdat het nog een erg jong iets is en er nog kinderziektes op de loer staan. Veranderingen en toevoegingen worden regelmatig gemaakt, dit ook omdat het echt nog een werk in uitvoering is.
Er worden regelmatig bijeenkomsten, debatten, discussies en presentaties gehouden om meer duidelijkheid te krijgen over de impact die het heeft op de diverse instanties en op de mensen zelf. Daar gaan raadslid Eva Dansen en ik regelmatig naartoe. Sommige zijn informatief en constructief, anderen zijn wat minder goed.

Daarnaast zijn we op zoek naar mensen die ervaringen hebben met de WMO. Mensen die ons kunnen vertellen waar voor hun de knelpunten liggen of juist mensen die vertellen hoe goed het nu voor hun werkt. Of dit nu gaat over de zorg in natura of middels een PGB.

Zowel het zijn van fractieassistente als het werk in de zorgwerkgroep is leuk. Je kunt meepraten, het wordt gewaardeerd en je krijgt er een bredere zienswijze door.
Als er mensen zijn die dit ook leuk lijkt, meld je aan voor de zorgwerkgroep. Misschien is de zorg niet echt je ’ding’, maar lijkt meepraten erg aantrekkelijk, er zijn nog andere werkgroepen zoals de cultuurwerkgroep en de woonwerkgroep. We zien jullie graag tegemoet.

Met een vriendelijke groet,

Montessa Huisman
Fractieassistente SP Gorinchem

Montessa Huisman

U bent hier