h

Raadsvergadering 25 oktober 2007

27 oktober 2007

Raadsvergadering 25 oktober 2007

Donderdag 25 oktober was er weer een raadsvergadering. Ook dit keer weer een erg korte. We begonnen om 19.30 uur en het was rond 21.05 afgelopen.
Er waren enkele punten aan de orde welke de SP belangrijk vond. Op de eerste plaats de nieuwe marktverordening. Gerard Broekman had daar enkele vragen over. Dit was zijn verhaal:
De nieuwe marktverordening ziet er goed uit. Omdat de SP de oude verordening niet heeft gekend, kunnen we die niet naast deze leggen en niet zien wat de verschillen echt zijn nu het duaal is ingevuld. Waarschijnlijk is het zo dat er nu overal staat dat het college het invult.

Er staan goede dingen in, wat ons betreft bijvoorbeeld dat zal worden gestreefd naar een maximum van het aantal standplaatsen per branche. Dat is goed want een eenzijdig aanbod zal zeker niet bevorderend werken op een goed functionerende markt. Diversiteit genereert belangstelling.
Ik blijf opmerken dat het eens goed zou zijn wanneer bijvoorbeeld leerlingen van het MBO, bijvoorbeeld van de richting detailhandel, zouden worden gevraagd eens te brainstormen over de vraag hoe de markt aantrekkelijk gemaakt zou kunnen worden.
De SP is van mening dat daar zeker creatieve ideeën uit zouden kunnen komen waar wat mee gedaan zou kunnen worden. Hoewel ik ervan uit ga dat de ambtenaren die nu met de markt bezig zijn ook met ideeën komen, zullen ideeën van jongeren een frisse kijk op het probleem kunnen geven.

Enkele opmerkingen t.a.v. de verordening:

Artikel 30 punt 2 geeft aan dat het altijd verboden is om tijdens de duur van de markt op het marktterrein met gedrukte of geschreven stukken of afbeeldingen te venten of deze te verspreiden, dan wel godsdienstige, politieke of andere propaganda te voeren.
Graag zou de SP zien dat er, evenals bij andere artikelen, een stukje zin wordt tussengevoegd waardoor er de mogelijkheid blijft om dat met een aangevraagde vergunning, bijvoorbeeld tijdens verkiezingstijd, wel te kunnen doen. Formeel is dat met deze tekst niet mogelijk.

In de samenvatting van dit raadsvoorstel wordt geschreven onder punt 5 van een vergroting van de zaterdagmarkt. In Bijlage 1 staat in de opsomming van de verschillende markten geen zaterdagmarkt vermeld. Zou dat daar niet moeten staan met vermelding van openingstijd etc. ?

Het antwoord van de burgemeester was in eerste instantie op de eerste vraag dat er soepel mee om wordt gegaan en dat heel binnenkort de Algemene Plaatselijke Verordening zal worden aangepast en daar zal in worden opgenomen dat er alleen een melding hoeft te worden gemaakt als men wil folderen.

Op de tweede vraag werd geantwoord dat de zaterdagmarkt niet groot genoeg is om daar de marktverordening op toe te passen. Als de markt echt groter wordt zal dat wel gebeuren. Overigens is het een uitvoeringskwestie en dus een zaak van het college.
Op de vraag over mogelijkheden om leerlingen van het MBO mee te laten denken over creatieve ideeën om de markt meer leven te geven, antwoorde de burgemeester dat hij het voorstel zal voorleggen aan de weekmarktcommissie met de vraag of zij daar iets mee kunnen en willen.

Bij het agendapunt over het lokaal gezondheidsbeleid had de SP ook wat aanmerkingen. Zie (hier binnenkort) de tekst van ons raadslid Eva Dansen over dit onderwerp.
Het CDA had gevraagd of er speciaal aandacht kon komen voor alcohol en drugs.
Dat zou worden meegenomen door het college.

Verder was het voor de SP niet zulke belangrijke punten vooral omdat het ging om zaken die juridisch noodzakelijk waren.

U bent hier