h

Weekbrief 38 van 17 t/m 23 september 2007 - met tekening

23 september 2007

Weekbrief 38 van 17 t/m 23 september 2007 - met tekening

Woensdag was ik gevraagd om een groep architectuurcursisten uit Rotterdam een rondleiding te geven in Gorinchem vanuit de architectuur en kunst. Eigenlijk is Gorinchem ook op architectuurgebied een bijzondere stad. We kunnen in de binnenstad vele heel goede voorbeelden vinden van de verschillende bouwstijlen die er in de Nederlandse architectuurgeschiedenis voorbij zijn gekomen. Uiteraard heb ik de mensen ook naar de Affuitloods meegenomen. Daar kregen ze het beeldenboekje van Gorinchem, en het boekje van de fietsroute van de architectuurplaquette. Beide boekjes zijn voor een ieder gratis te krijgen.

Na afloop ben ik nog even een nieuwe doos boekjes van de architectuurplaquettefietsroute naar de Affuitloods wezetn brengen. Er zijn er weer 200 bijgedrukt en kunnen in het stadhuis, bij de VVV en nu tot eind september ook worden verkregen in de Affuitloods aan de Tolsteeg waar de tentoonstelling van het Symposion wordt gehouden.
Ik raakte in de Affiutloods in gesprek met de voorzitter van stichting Symposion Mario Kruit en de stuwende kracht achter de stichting Bert van Meteren. Het gesprek ging over de Affuitloods. Reeds van voor het Symposion 2005 wordt er al over gedacht om in de Affuitloods een kunstenaarscentrum op te zetten. Minimaal een expositieruimte, een kunstcafé en een werkplaats. Ik had daar al eerder een stuk overgeschreven en nu hebben we weer wat zitten brainstormen. Nadat ik het stuk wat heb geactualiseerd heb ik het naar wethouder Jack Oostrum gestuurd en een afspraak gemaakt om er met hem eens over te praten. Dat gaat a.s. donderdag gebeuren. Het lijkt er op dat het college zeer positief staat tegenover dit idee. Ik ben erg benieuwd en kom er zeker op terug in mijn weekbrieven.

Vrijdag hadden we de jaarlijkse gemeenteraadsexcursie. Het was de eerste keer dat ik mee ben geweest. Vooral ben ik meegegaan omdat we naar Hasselt in België gingen. Daar hebben ze reeds 10 jaar gratis openbaar vervoer, waardoor zeer veel mensen daar gebruik van zijn gaan maken. We zouden ook een uitleg krijgen van de stedenbouwkundige ontwikkelingen van Hasselt.
Ik ben nu blij dat ik mee ben geweest. Over het gratis openbaar vervoer werd niet zo veel gezegd maar de stedenbouwkundige ontwikkelingen zagen er erg interessant uit. We hebben na de PowerPoint presentatie ook nog een wandeling door de stad gemaakt en we kwamen erg interessante plekken tegen. Vooral de invulling van diverse steegjes was verrassend. Kleine winkeltjes en mooie woningen. Het deed denken aan de Hackeschen Höfe in Berlijn. Het gerucht gaat dat mogelijk ook in de Gasthuissteeg zo’n soort gezellige omgeving in het klein worden gemaakt. We wachten in spanning af. Het zou wel erg goed zijn voor de stad en het zou zo’n steeg flink opknappen.
Overigens waren de prijzen van koop- en huurwoningen niet veel anders dan in Gorinchem. De goedkoopste koopwoningen waren officieel tegen de € 130.000,00, maar de prijs zal bijgesteld moeten worden tot € 150.000,00. Dat is volgens mij iets goedkoper dan in Gorinchem. De huurprijs was rond de € 500,00 per maand en dat is toch weer wat duurder.

Zaterdag was de opendag van de gemeente reiniging. Het was er al vroeg gezellig druk en om 12 uur werd het beeld van Jan Erik Visser onthuld. Aangekocht door de gemeente omdat Jan Erik vooral met afval werkt en dat past goed in deze omgeving. Alles is goed op orde in de gemeente reiniging. Veel van het vuil wordt gescheiden en voor hergebruik aangeboden aan verschillende partners. Hierdoor kan de afvalstoffenheffing in Gorinchem redelijk laag blijven. De medewerkers hebben het kennelijk erg naar hun zin gezien de enthousiaste verhalen bij de verschillende onderdelen.
In de avond was er een geweldig concert in het gymnasium. De Gorcumse harpiste Gwijneth Wentink liet fantastisch spel horen. Vooral het stuk wat speciaal voor haar is gecomponeerd klonk zeer goed. Hoe een klassiek instrument zo’n modern geluid kan laten horen in combinatie met Indiase klankschalen en ander percussie elementen is geweldig om te horen. De akoestiek was overigens verrassend goed. Ik was vooral gegaan omdat de opbrengst was voor timmergereedschapskisten voor kinderen in Burkina Faso. Het geld gaat naar stichting Hakuna Matata die dit op een verantwoorde wijze gebruikt. (link onderaan deze pagina) Het is bekend dat ik veel belang stel in de ontwikkeling van ambachtelijk werk, ook in Afrika is dat belangrijk.
Wat ik te horen heb gekregen heeft mij extra blij gemaakt. Heel jammer dat er zo weinig (ongeveer 60) mensen op dit benefit concert zijn afgekomen. Leerlingen van het Merewade College verzorgde de ‘wereld’ hapjes en de drankjes. Was ook prima gedaan. Het gaf maar weer aan dat de jongelui toch veel goede dingen kunnen.

Zondag ben ik de gehele dag aanwezig geweest op de 50+ beurs. Ik stond uiteraard op de SP-stand en heb veel gesprekken gevoerd met voorbijgangers. Op deze beurs hebben we ruim 4600 handtekeningen opgehaald voor de actie tegen de bezuinigingen op de thuiszorg. Een goed resultaat dus. Veel mensen wilden heel graag tekenen omdat zij direct met de problematiek te maken hadden.

50+ beurs

Ook heb ik een gesprek gehad met iemand die voor FNV Bondgenoten een website heeft ontworpen waarop iedereen kan lezen waar je recht op hebt t.a.v. uitkeringen etc. (zie link onderaan deze pagina). Het blijkt dat de gemeente Gorinchem, lees de RSD, helemaal niet transparant is voor de mensen die dat zichtbaar willen hebben, waardoor je niet helemaal makkelijk aan de volledige gegevens kan komen. Wellicht kunnen we daar als SP vragen over stellen.

Maak er weer een mooie week van.

Gerard Broekman, raadslid SP-afdeling Gorinchem

U bent hier