h

Subsidiebeleid gemeente Gorinchem voor buitensportvereningen

30 augustus 2007

Subsidiebeleid gemeente Gorinchem voor buitensportvereningen

In Gorinchem wordt goed aan sport gedaan door vele mensen. En dat willen we allemaal zo houden en mogelijk nog uitbreiden. Hiertoe is in 2005 verzocht om in het subsidiebeleid buitensportverenigingen duidelijkheid te verschaffen hoe en waarvoor men subsidie krijgt. Hier is uiteindelijk een voorstel uitgekomen en dit voorstel is op 30 augustus 2007 besproken.

De SP hield een uitvoerig technisch betoog over dit onderwerp. Het bleek dat niet iedereen dit helemaal begreep. Maar naar onze mening had iedereen dezelfde stukken ontvangen, maar mogelijk "anders"gelezen. De gemeente Gorinchem heeft een goed beleidsstuk het licht doen zien. Een stuk waarin goed is weergegeven welke kosten de gemeente maakt voor de diverse sporten en hoe zij denken over de kostenverdeling tussen de diverse verenigingen.En dan blijkt dat in Gorinchem ruim 500.000 euro wordt uitgegeven aan de buitensport,. Voor het merendeel, in absolute en in gemiddelde zin aan voetbal. B.v. tennisvereniging Overwaard met ruim 400 leden ontvangt aan indirecte subsidie 0 euro. Een vergelijkbare voetbalvereniging ontvangt 70.000 euro indirecte subsidie per jaar. Wethouder Van Santen is het met ons eens dat een dergelijk verschil onaanvaardbaar is en er meer het "gelijke monniken, gelijke kappen" principe moet worden gehanteerd. Ook zijn er door wethouder uitspraken gedaan over de situatie "GJS" . Deze en andere uitspraken zijn hier binnenkort na te lezen als de notulen van de gemeenteraadsvergadering beschikbaar zijn.

Over de directe subsidie regels wordt nog een voorstel gemaakt en ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. Overigens is de directe subsidie (ca. 45.000 euro per jaar) maar een schijntje vergeleken bij de indirecte subsidie (ruim 500.000 euro per jaar). Bij de directe subsidie worden pas de criteria oud/jong/beperking en aantal leden gehanteerd. Echt hele grote veranderingen in subsidiebedragen zullen er door de hantering van de directe subsidie dan ook niet meer ontstaan. Zie voor een overzicht het onderstaand financieel overzicht, in te zien via de link.

U bent hier