h

Een jaar verloren

8 augustus 2007

Een jaar verloren

Op 27 juni 2006 heeft de SP fractie tijdens de raadsbijeenkomst aandacht gevraagd voor het teruglopen van de weekmarkt in Gorinchem (zie de link onderaan dit artikel).

De gemeente in de persoon van burgemeester IJssels gaf antwoord op onze vragen. De gemeente onderneemt geen verdere acties/onderzoek naar de vermindering van de belangstelling van marktkooplui. Ook tarieven worden niet aangepast. Markt moet kostendekkend zijn voor gemeente is ooit besloten. Gemeente praat met commissie van marktkooplui.

En nu doen we alsof het een zaak is die uit de lucht komt vallen ?. In diverse media lezen we nu over de zorgen van de gemeente Gorinchem over het voortbestaan van de weekmarkt.

Naar de mening van de SP fractie is dat mogelijk te laat. Verleden jaar hadden we de indruk dat de vragen niet serieus werden genomen en dan nu zijn er opeens zorgen? Nee, dames en heren helaas een jaar verloren....

Als de weekmarkt kostendekkend moet zijn en blijven zal het moeilijk worden om met minder marktkooplui de kosten die de gemeente zegt te moeten doorberekenen op te brengen. We komen dan helaas in een neerwaartse spiraal terecht.

Uit het AD Rivierenland van 8 augustus 2007.

GORINCHEM - De Gorcumse marktmeester Arend Verheijke vreest voor de toekomst van de weekmarkt in de Arkelstad.

Met ingang van komende maandag moet hij de weekmarkt noodgedwongen verkleinen.

De belangstelling van de kooplui om nog een kraam te huren op de Grote Markt en de Groenmarkt loopt terug. Maar ook het winkelend publiek laat de weekmarkt steeds vaker links liggen.

Het teruglopende marktbezoek is niet uniek voor Gorinchem, stelt de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel. Zij constateert een landelijke trend. Zo vergrijzen zowel de marktbezoekers als de kooplui. In Gorinchem staan enkele marktmensen die de zeventig zijn gepasseerd. Zij zitten al meer dan een halve eeuw in het vak.
Dat vertelde collega-marktmeester Hans de Bruin in juni van dit jaar tijdens een rondleiding over de markt. De wandeling, gekleurd met anekdotes, trok een klein gezelschap. Ze was bedoeld om de weekmarkt extra voor het voetlicht te brengen.

Na de zomer proberen de Gorcumse marktmeesters nieuw publiek te lokken. Hoe ze dit gaan doen, is nog niet duidelijk. Marktkooplui houden al enige jaren acties om klanten aan hen te binden.

Desondanks blijft het moeilijk, constateert de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel. ,,Het groeiende aantal tweeverdieners maakt dat steeds minder mensen tijd hebben om de markt te bezoeken. Concurrentie van grootwinkelbedrijven speelt ook een rol.’’

U bent hier