h

Weekbrief 30 van 23 t/m 29 juli 2007

29 juli 2007

Weekbrief 30 van 23 t/m 29 juli 2007

Deze week was er alleen een gedoe over een mail van de voorzitter van de Gorcumse lokale omroep. Hij stuurt mailtjes met een toon waarvan je moet concluderen dat hij niet echt tact heeft om mensen aan te spreken. Op onze site kunt u ons commentaar lezen op zijn mail. Maar ook de PvdA en het CDA hebben afwijzend op zijn ‘toon’ gereageerd. Vreemd dat iemand, die pretendeert aan communicatie te doen, zich op deze wijze meent te moeten uiten. Dat stuit de ontvangers alleen maar tegen de borst en werkt dus averechts.

Ik heb dus alle tijd gehad deze week om in mijn ‘werkplaats’ bezig te zijn met het houtdraaien. Het is werkelijk een bezigheid wat veel ontspanning geeft, ook in de letterlijke zin van het woord. Tijdens het draaien sta ik ook regelmatig wat te denken. Bijvoorbeeld hoe je jongeren kennis zou kunnen laten maken met ambachten als het houtdraaien. Het is een fantastische manier om met je handen bezig te zijn. Je ziet het hout vervormen op de wijze die jij wilt en omdat het een natuurproduct is, is ook de tekening in het hout steeds verrassend hoe dat verandert. Ook moet je regelmatig oplossingen vinden voor voorkomende problemen, wat het creatief denken bevordert.
Dat geldt natuurlijk in zekere zin ook voor andere ambachten. Hoe kan je jongeren het plezier van met je handen bezig zijn bijbrengen. Zou er nog worden figuurzaagd bijvoorbeeld. Dat was voor mij vroeger het begin van creatief met de materiaal bezig zijn door middel van handenarbeid.
Naast het plezier van het laten ontstaan van producten door werken met de handen zal het ook in de toekomst steeds financieel interessanter worden. Echte vakmensen die een ambacht uitoefenen zullen, door de schaarste, steeds beter worden betaald is mijn inschatting.
Het lijkt mij toch belangrijk dat het ambacht behouden moet blijven en niet alleen beoefend moet worden door oude mensen. Overigens heeft mijn ‘leermeester’ een jongen van 13 jaar op les, die erg enthousiast het vak wil leren. Dat geeft dan weer hoop.
Bezoek eens de site van deze bijzondere leermeester houtdraaier : Adrie Bezemer in Goudriaan via de link onderaan dit artikel.
Uiteraard bent u ook bij mij welkom als u eens wilt kijken wat het houtdraaien inhoudt. Bel mij vooraf dan even.

Vrijdag stond er een heel mooi artikel in de NRC over Mohammed El Harouchi, de chefkok van Solo. Over ambachtelijk vakwerk gesproken. Mohammed heeft het vak geleerd van Cees Helder, chefkok van de Rotterdamse Parkheuvel. Erg leuk artikel om te lezen en om trots op te zijn dat deze vakman in Gorinchem werkt. Uiteraard een link.

Laten we hopen op een mooie week met droog weer.

Gerard Broekman, raadslid SP-afdeling Gorinchem

U bent hier