h

Weekbrief 26 van 25 juni t/m 1 juli 2007

1 juli 2007

Weekbrief 26 van 25 juni t/m 1 juli 2007

Het was voor mij een hele drukke week. Naast de gebruikelijke raadsvergadering op donderdagavond vonden er nog meer evenementen plaats en had ik veel werk aan één van deze evenementen. Om met deze laatste te beginnen.

Op zaterdag werd er een eerste architectuur plaquette route met de fiets gehouden. Ik had ruim twee jaar geleden het initiatief genomen om ook in Gorinchem deze plaquettes aan te brengen. Omdat Symposion 2005 te kort dag was, om het daarbinnen te betrekken, heb ik het met veel geduld naar 2007 gehaald. Maar ik heb er zeker ook met erg veel plezier aan gewerkt.

Alle mensen die ik sprak om deze plaquettes aan te brengen waren meteen erg enthousiast. Je zou kunnen zeggen dat het de geboortekaartjes zijn van het gebouw, waardoor de passant steeds kan lezen wanneer het werd gebouwd, door wie en wie de opdrachtgever was. Er zijn nu in Gorinchem 16 stuks aangebracht aan verschillende gebouwen en er is een boekje gemaakt met de route van de fietstocht langs al deze gebouwen. Dit boekje kan gratis worden opgehaald in het stadhuis en de VVV. Ondertussen is er ook een tentoonstelling ingericht in het stadsarchief waar de “schilderijen” op schildersezels en tekeningen van verschillende gebouwen te zien zijn. Die schilderijen heb ik in elkaar geknutseld en mijn zoon heeft het grafische ontwerp gemaakt. Ik had het er erg druk mee, maar je bent van de straat. Alles moest zo goedkoop mogelijk. Uiteindelijk is het een aardige fietstocht geworden met goed weer. Aan mij was ook de eer om drie van deze plaquettes te mogen onthullen, vanwege mijn betrokkenheid met dit project. Ik vond dat erg aardig van de betrokkenen, Dick van Santen voor het Tuighuis, Rien Stolk voor het WLZ gebouw en Joop Stoop voor het voormalige directiekantoor en schaftlokaal van De Vries Robé. Radio Rijnmond was aanwezig en zal de reportage uitzenden op maandagochtend tussen 6.00 en 9.00 uur, waarna het ook op internet te beluisteren is (uiteraard via deze site ook). Ook Rijnmond TV was aanwezig en de opnames zullen onderdeel worden van de achtdelige serie die over Gorinchem wordt gemaakt en later ook op DVD zal worden gezet. De vele boekjes over architectuur in Gorinchem zijn in het stadhuis ook nog te koop.
Na afloop was in het stadhuis nog de bekendmaking van de winnaar van de prijsvraag voor jonge architecten voor een appartementencomplex in de Lingewijk-Noord. Onderstaand een link naar deze pagina..

Een verslag van laatste raadsvergadering voor de zomervakantie kunt u al lezen op deze site. Daar hoef ik dus niet veel meer over te schrijven. Het werd een redelijk lange vergadering die pas rond half twaalf werd gesloten. Ik denk dat de SP bij monde van fractieleider Eva Dansen duidelijk de standpunten heeft neergezet. We hebben in elk geval tegen de perspectiefnota gestemd omdat we moesten stemmen voor alle onderdelen. Wij zouden graag willen dat we per onderdeel zouden kunnen stemmen waardoor het duidelijk kan worden waar we voor en waar we tegen zijn. Er staan namelijk zeker ook punten in de perspectiefnota waar we voor zijn bijvoorbeeld de extra aandacht voor de cultuur.

Maandag gaan we met een bus op excursie naar een Brede School in Elst wat als een erg goed voorbeeld kan worden gezien. Daarna ga ik met 30 personen uit Gorinchem met de bus naar Kassel om de Documenta te bezoeken. De Documenta is een wereldtentoonstelling van hedendaagse kunst welke eens in de vijf jaar wordt gehouden. Ik ga voor de achtste keer.
Ik hoop op mooi weer.

Gerard Broekman, gemeenteraadslid van de SP-Gorinchem

U bent hier