h

Weekbrief 25 van 18 t/m 24 juni 2007

24 juni 2007

Weekbrief 25 van 18 t/m 24 juni 2007

Maandagavond was er een bijeenkomst van de winkeliers van Hartje Gorcum. In de krant stond dat het een openbare vergadering zou zijn, dus we zijn met 2 man sterk van de SP-fractie naar V&D getogen om deze vergadering bij te wonen. Er werd wel even vreemd opgekeken maar we waren welkom.
Het was een vergadering waarbij het nieuwe bestuur werd voorgesteld en er werd gezegd dat dit bestuur weer enthousiast voor de belangen van de winkeliers gaat werken. Er werden wat vragen gesteld maar over het algemeen werd er instemmend gereageerd op de voorstellen. Het belangrijkste punt leek mij de verhoging van de precario.

Tekening week 25

Bijna zonder slag of stoot werd het goedgekeurd. Sterker nog men was over het algemeen erg gelukkig met deze verhoging omdat daardoor de winkels van landelijke organisaties die nooit mee wilden betalen aan de kosten om activiteiten te ontwikkelen nu wel moeten. Jammer was dat er van de 200 winkeliers, waarvan er 89 lid zijn, maar ongeveer 30 leden aanwezig waren. Het is duidelijk dat ook de winkeliers de maatschappelijke tendens op hebben gepikt dat ze alleen met zichzelf bezig zijn en weinig gevoel hebben voor het gezamenlijke.

Woensdag was er een vergadering in de Oosterbliek voor de bewoners van Gorinchem Oost. Ook hier was de opkomst, zoals gebruikelijk, niet erg groot. De twee fractieleden die in Oost wonen waren vertegenwoordigd. Het viel op dat er veel mensen uit Wijdschild kwamen. Aanwezig waren ook de wijkcoördinator, de buurtagent en omdat hij ook in Oost woont wethouder J. Oostrum.
Ik wil graag beginnen met de complimenten aan de organisatie van de avond. Op een heel innovatieve manier werd geprobeerd om de discussie los te krijgen. Er waren enkele acteurs uitgenodigd om enkele wijksituaties te spelen waarna op deze situaties kon worden gereageerd. Hierdoor kwamen er snel en spontaan discussies los. Ik begreep dat de organisatie heel benieuwd was hoe het zou uitpakken, maar het werd een goede avond. Er was zelf een aanwezige vrouw die een situatie mee ging spelen. Veel gedachten werden geuit, waarbij de belangrijkste was dat in Wijdschild waarschijnlijk zoveel tevredenheid was omdat daar de mensen al langer woonden en daardoor elkaar beter kenden en meer voor elkaar over hadden. Dat was in Laag Dalem niet het geval. Deze sociale samenhang zal zich nog moeten ontwikkelen. Daar zijn jaren voor nodig. Op 3 juli zal er een gelijksoortige avond worden gehouden in de binnenstad. Het zou voor de organisatie, medewerkers van de gemeente, aardig zijn wanneer er meer bewoners bij zijn.

Donderdag kon ik niet bij de fietstocht zijn langs de bouwwerken die op dit moment in de stad in uitvoering zijn en ook niet bij de raadsbijeenkomst ’s avonds. Ik was met ongeveer 20 mensen uit Gorinchem in den Bosch. Daar was een heel interessante lezing in het Stedelijk Museum over de Documenta. Een tentoonstelling welke eens in de vijf jaar wordt gehouden in Kassel. We gaan daar van 3 t/m 6 juli met een groep uit Gorinchem naar toe en deze lezing was een erg goede voorbereiding. Zoals ik al eerder heb geschreven is er vanuit het Symposion 2005 een soort reisbureau opgezet dat regelmatig kunst en cultuurreizen organiseert. Nu dus naar Kassel en in het najaar gaan we een dag naar Gent. Mensen die hier interesse voor hebben, kunnen zich bij mij melden.

Een prettige week gewenst.
Gerard Broekman, raadslid afdeling SP-Gorinchem.

U bent hier