h

Weekbrief 22 van 28 mei t/m 3 juni

3 juni 2007

Weekbrief 22 van 28 mei t/m 3 juni

Waarom kan er nu niet echt worden gediscussieerd in de gemeenteraad? Dit vroeg ik me weer af na de raadsvergadering van afgelopen donderdag. Het was een hele korte agenda en dus zouden we goed met elkaar kunnen spreken over de verschillende standpunten van de partijen over het accommodatiebeleid voor welzijn. Op de agenda stond de kadernota welzijnaccommodaties. Er werd over het algemeen zonder enige kritisch geluid positief gereageerd op het stuk.

Uiteraard had de SP bij monde van ondergetekende vele kritische vragen opgesteld. Door deze vragen had een goede discussie kunnen ontstaan. De PvdA (Frank Duijnhouwer) riep regelmatig dat hij van ons verhaal niets begreep en de VVD (Trix v.d. Torren) vond dat de SP altijd met veel tam-tam de zaken negatief benaderde om vervolgens voor te stemmen. De vragen van de SP kwamen er vooral op neer dat onduidelijk was wie verantwoordelijk was als bleek dat er geen geschikte ruimten zou kunnen worden gevonden voor een organisatie of vereniging en wanneer wie voorging bij toewijzing van een ruimte. Daar stond niets over in de nota. Ook vroeg de SP zich af wie de kwaliteit bepaalde t.a.v. de accommodaties. Het lijkt de SP dat elke politieke partij dat anders in zou kunnen vullen. Daar zouden we dus een goede discussie over kunnen voeren. Maar niets van dat al. Het was zelfs zo dat tijdens de behandeling in tweede termijn de fractievoorzitter van de VVD plaats had genomen op de publieke tribune om met iemand daar een discussie te voeren. Dat zou je toch niet voor mogelijk houden! Maar het gebeurt gewoon. Over werkelijke belangstelling en discussiemogelijkheid gesproken
We zullen de vragen wellicht beantwoord krijgen bij de uitwerking van de kadernota. De voorzitter vertelde nog wel dat de gemeenteraad altijd suggesties zou kunnen doen om de uitwerking handen en voeten te geven. Moeten we dus in het vervolg meer gaan doen. Zo kan er dan wellicht wel discussie ontstaan. Ook werd duidelijk dat er in alle wijken veel welzijnaccommodaties zijn of komen maar dat er in totaal maar 2 multifunctioneel zullen zijn. Alleen de binnenstad, dat is volgens de wethouder in zijn geheel een multifunctionele ruimte (?). Daar kan veel gebeuren en gebeurt ook veel, zei hij. Wat er met de Aanlegsteiger gebeurt werd niet beantwoord. Het zou zo maar kunnen dat dat gebouw binnenkort helemaal wordt afgekeurd. Wat dan? De vluchtwegen zijn al afgekeurd waardoor de peuterspeelzaal moest worden verplaatst.

Zaterdag was er, speciaal voor SP-gemeenteraadsleden, in de jaarbeurs te Utrecht een cursus met als titel ‘Met raad en daad’. Eva Dansen en ik zijn daar naar toe geweest. Er waren in totaal 5 workshops waar je je op in kon schrijven. Ik verkoos de workshops gemeentefinanciën, ruimtelijke ordening en Wet Sociale Werkvoorziening. De workshops werden gegeven door ervaren voormalige raadsleden van de SP die nu in de Tweede Kamer plaats hebben genomen. Het was zeer waardevol en we hebben veel praktische tips mee naar huis kunnen nemen. Het is in elk geval weer duidelijk geworden dat we bij alles wat we zeggen en doen in de gemeenteraad de visie van de SP als uitgangspunt nemen. We zullen er aan gaan werken!

Vrijdagavond naar de Peeriscoop. Een try-out van het koffiehuis de Ooievaar, waarin twee broers met elkaar proberen te praten over hun jeugd, hun vader, kortom hun verleden. Fred Delfgauw heeft met Jacques Bral een voorstelling neergezet die aan te raden is. Een zeer speciale voorstelling waarin het realisme van Jacques geplaatst wordt naast het poëtische van Fred, waarbij Fred zijn sterk punt, gebruik maken van poppen, erg goed inbracht. Een bezoeker vond het een bokswedstrijd. Ik heb al ingeschreven voor de echte voorstelling in september. Ben erg benieuwd wat er nog aan veranderd gaat worden. Het is in elk geval voor de theaterliefhebber een must om naar toe te gaan als het bij je in de buurt komt.
Zondagmiddag was de laatste keer dat er in de Peeriscoop een jazzconcert werd gegeven. Jammer. Het is toch een theater waar dit soort concerten erg op hun plaats zijn i.v.m. de intieme sfeer. Er zijn te weinig mensen die een kaartje willen kopen. Daarom was het vorige concert ook al afgelast. De muzikanten zijn altijd erg goed, dus daar ligt het niet aan. Ook is de waardering in deze tijd voor jazz, zeker onder jongeren, weer aan het toenemen. Alle reden dus om deze concerten op de agenda te zetten. Het houdt op omdat er toch te weinig mensen willen komen. Dit keer was het weer fantastisch met een percussionist die heel verrassende geluiden in de nummers verwerkte. Maar zou Gorinchem toch te klein zijn voor dit soort jazz?
We moeten wel erg trots blijven op theater Peeriscoop.

Gerard Broekman, gemeenteraadslid SP-afdeling Gorinchem

U bent hier