h

Gemente geeft stadsomroep geen geld

25 juni 2007

Gemente geeft stadsomroep geen geld

Vandaag: 25 juni stond het volgende bericht op de site van internetkrant Zuid Holland Zuid. Onderaan dit artikel de link.

Stichting Stadsomroep Gorinchem gaat zonder geld van de gemeente Gorinchem dit najaar van start. De gemeente heeft maandagochtend in een gesprek met het stichtingsbestuur van de lokale zendgemachtigde duidelijk gemaakt dat het de gedane subsidie-aanvraag afwijst. Eerder werd al kenbaar gemaakt dat de lokale opslag, niet geoormerkt geld uit het gemeentefonds bestemd voor lokale omroep, niet aan de omroep ten goede gaat komen.

Volgens de verantwoordelijke wethouder heeft de gemeente geen behoefte aan lokale omroep. Een onderzoekt zegt hij niet te hebben gehouden. Het was voor het eerst sinds de aanvraag (20 oktober 2006 - red.) bij de gemeente op de deurmat viel dat de omroep met de gemeente op B & W-niveau om de tafel zat. Stichting Stadsomroep Gorinchem heeft tot en met 27 maart 2012 een zendmachtiging voor Gorinchem voor radio, televisie, tekst-tv en reclame. Bovendien is bij het Commissariaat voor de Media internet (www.gorinchem.tv) aangemeld.


Kleinere start

Het gesprek was met wethouder J. Oostrum (PvdA) en hoofd welzijn R. Schildmans. Namens de stichting waren hoofd Zendtijd- en Kabelzaken D. Oudenaarden van het Commissariaat voor de Media, voorzitter van het Programma Beleidsbepalend Orgaan P. van Grinsven, aanstaand programmamaker bij de omroep B. Hoeflaak, penningmeester R. van Hoogenhuizen en stichtingsvoorzitter P. Donk in de B & W-kamer aanwezig.

Donk spreekt van een verwachte tegenvaller. "De gemeente wil waar zien voor hun geld. Bovendien hikt de wethouder tegen een niet-representativiteitsverklaring aan van de gemeenteraad. Het Commissariaat voor de Media verzocht de gemeente destijds om met deugdelijke argumenten daarvoor te komen en dat is nooit gebeurd. Omdat we volgens het commissariaat de zaakjes keurig op orde hebben, kregen we een zendmachtiging. Wij vinden het jammer dat de gemeente Gorinchem geen geld wil steken in een eigen stadsomroep. Dat betreuren we zeer. De wethouder loopt duidelijk niet warm voor een lokale zender. Afgesproken is dat zodra we eenmaal draaien opnieuw met de wethouder om de tafel gaan zitten. Dit najaar zullen we van start gaan en daarvoor hebben we niet direct de gemeente nodig. Gorinchem krijgt er een prachtig medium bij", aldus voorzitter Peter Donk van de Stichting Stadsomroep Gorinchem.

Adverteerders
Het is volgens Donk prettig dat de gemeente openstond voor een gesprek. Donk: "De wethouder heeft gezegd geen onderscheid te maken met andere media ook al hebben ze de representativiteit destijds afgewezen en nu geen geld beschikbaar voor de stadsomroep." Consequentie is wel dat de lokale omroep kleiner gaat beginnen, dan aanvankelijk de bedoeling was. Begonnen wordt eind van het jaar met tekst-tv (commercieel bekend als kabelkrant) met af en toe een televisieprogramma, gemaakt met apparatuur van medewerkers maar professioneel ogend. Het omroepbestuur hoopt de burger op den duur meer lokale televisieprogramma's te gaan brengen. De zender zal de komende tijd afhankelijk zijn van adverteerders. De omroep komt met een aantrekkelijk aanbod. De eerste tien adverteerders krijgen namelijk voor een bedrag van € 5.000,-- een reclamespot (maken spot zijn extra kosten - red.) voor de Gorinchemse kabel, waar de omroep 24 uur per dag, 7 dagen per week zal gaan uitzenden en een reclamebanner met rechtstreekse link op de website. De omroep is op zoek naar adverteerders.

Zoals reeds eerder meegedeeld is de SP het met het college van B&W eens aangaande het afwijzen van het subsidieverzoek. Tegenover het aangaan van advertentie contract hebben wij minder moeite.

U bent hier