h

Gemeenteraadsvergadering 28 juni 2007. Moet lopen en fietsen Gorinchem redden ?

29 juni 2007

Gemeenteraadsvergadering 28 juni 2007. Moet lopen en fietsen Gorinchem redden ?

Ja, lezers. Zo is het maar net. Gorinchem is een rijke stad. Maar de komende jaren moeten er echt maatregelen worden genomen om het verkeersaanbod goed te kunnen verwerken. En daar is veel geld voor nodig. Meer geld dan we in de kas en spaarpotten hebben. Dus we zullen hard moeten sparen. Jaren......... En dan is Gorinchem al dichtgeslibd.

Er zijn 2 oplossingen voor dit probleem. Het geld moet worden verdiend met de verkoop van onze kroonjuwelen, het grote aantal hectaren bouwgrond. Of.... we moeten allemaal maar gaan lopen of fietsen. Dit laatste zou de allerbeste oplossing zijn. Geen extra wegen, minder verkeersongevallen, goed voor het milieu, goedkoop en dan is ook direct het gevaar voor schoolkinderen bij scholen verdwenen. Verkeersgevaarlijke situaties die notabene ontstaan door de ouders van de kinderen die op die school zitten. Dan kunnen de Kiss and Ride zones weer verdwijnen. Ontmoedigen van brengen- en halen i.p.v. aanmoedigen zou het credo van het gemeentebestuur en de schoolbesturen moeten zijn. Burgemeester IJssels is in zijn burgerjaarverslag nog veel zo lief om de ouders te vragen om de fiets te nemen. Wat betreft de SP fractie mogen en moeten zonodig hardere maatregelen worden overwogen. In de toelichting gaf IJssels aan dit eigenlijk ook wel te vinden.....

Maar is het reëel dat we allemaal meer gaan lopen en fietsen en dus geen extra kosten, tussen de 35 en 50 miljoen euro moeten ramen om de verkeersproblematiek op te lossen?

Het zal dus neerkomen op het geld uit de verkoop van de gronden. In het najaar zullen we van verantwoordelijk wethouder Van Santen meer horen over de verkeersproblematiek. Kunstwerken (bruggen / viaducten) zullen noodzakelijk zijn. En vanavond was Stadsbelang nog zo opgetogen dat dat de kunstwerken uit de stukken waren verdwenen. Maar het komt in het najaar dus terug.

Overigens was Stadsbelang vanavond wel vaker de gebeten hond. Op vragen over de bekostiging van 3 kunstgrasvelden voor GJS werd dhr. Mensert toch wel aardig aangevallen door Van Santen. Dat zal het college wel bepalen, aldus de wethouder. Het college bepaald of voor voetbal kunstgrasvelden in Gorinchem noodzakelijk zijn. En als ze er al voldoende zijn, dan krijgt GJS ze niet. Dan is in het kort de samenvatting. Ja denken wij dan, zet het dan niet in de bijbehorende stukken, dan wordt het ook niet gevraagd. De SP fractie had vorige week dezelfde vraag gesteld. Wij werden toen nog vriendelijk te woord gestaan. Nu was dat stadium blijkbaar gepasseerd.

Door GroenLinks werd geïnformeerd naar de kosten van het wachtgeld van ex-wethouder Netze. GroenLinks had de kostenpost niet kunnen vinden in de bijbehorende stukken. Burgemeester IJssels werd duidelijk niet blij van deze vraag en antwoordde dat dit wel bij de begroting zou komen. Een antwoord dat ons vreemd voorkomt. De wethouder is toch vanaf 1 juni op wachtgeld? Dat zou dan toch in het heden (de Turap, afkorting van Tussenrapportage) moeten staan.?

Vanavond was de laatste gemeenteraadsvergadering voor de vakantie en keken we zoals geschreven terug op het verleden (2006), het heden (het eerst halfjaar van 2007 en naar de toekomst. Het gaat dus best goed in Gorinchem. Maar nog steeds niet met iedereen. Bijna 8 % van de huishoudens in Gorinchem heeft over 2006 kwijtschelding gekregen voor de gemeentelijke belasting. Dat is natuurlijk een gigantisch aantal huishoudens (bijna 1200). Deze huishoudens zijn naar de mening van het gemeentebestuur niet bij machte om deze aanslag te betalen. Maar ze zijn niet armlastig aldus het college. De norm voor kwijtschelding in Gorinchem is zo gesteld dat dit niet kan worden geconcludeerd, aldus wethouder Akkerman. Nou daar denkt de SP toch echt anders over.

De SP fractie zal samen met andere partijen strijden waar het gaat om een verbetering van het beleid van de RSD voor Gorinchemse klanten. In Gorinchem moeten andere regelingen komen om de armoede te bestrijden. Daartoe zijn in het recente verleden moties aangenomen. De regio van Gorinchem die ook is aangesloten bij de RSD denkt daar anders over. Simpel, dan zullen in Gorinchem in vergelijking met de regio betere regelingen komen dan in die regio. En spoed is gewenst.

Waar we ook anders over denken is de Woonvisie. Men heeft het nu al " gekscherend " over de Lingewijk Woonvisie. Hier wordt nu gelukkig al wel een klein beetje gesleuteld aan het aantal te slopen woningen. De J. v.d. Ulftstraat wordt b.v. niet gesloopt. Maar dat vinden we nog wel zeer mager Ook is in gesprekken met Lingewijk Zuid bewoners duidelijk geworden dat er meer seniorenwoningen moeten komen en dat starters uit de wijk voorrang moeten krijgen bij aankoop van woningen. Dta had men vooraf moeten vragen, niet achteraf. Ook wist de verantwoordelijk wethouder te melden dat 25 % van de bewoners van te slopen woningen hebben aangegeven graag een woning te willen kopen. Met andere woorden " SP niet zeuren, de bewoners willen zelf kopen" Leuk getal, maar of dat in werkelijkheid mogelijk zal worden ? Tussen willen, kunnen en daadwerkelijk doen zitten grote verschillen. Dat moet toch ook bekend zijn bij de wethouder ?.

Een ander nieuwtje werd gebracht door de burgemeester. De woningcorporaties Palissade en Bevo zullen samengaan. Dit zal naar verwachting dit najaar worden gerealiseerd. Of dit niet een te grote marktpartij in Gorinchem zal worden?

Nog even een andere reactie uit de vergadering. Wethouder Akkerman deelde mee dat boeiend.info de site van de gemeente voor jongeren "under construction"is. Nou dat moet dan heel wat worden gezien de tijdsduur.

Het laatste wat ons rest is u een fijne vakantie te wensen namens de fractie van de SP. Het aantal nieuwsberichten op deze site zal ongetwijfeld gaan verminderen als er weinig of geen nieuws te melden is vanuit het Stadhuis. Maar wij blijven thuis en we blijven alert. En wij verwachten van u hetzelfde.

U bent hier