h

Game On, techniek manifestatie

6 juni 2007

Game On, techniek manifestatie

Ik kom net weer van de evenementenhal. Gisterenavond ook al aanwezig geweest, maar ik wilde nu zien hoe het er is als het vol is met kinderen. Er is op dit moment nog de ‘techniekbeurs’ aan de gang. Op deze beurs worden schoolkinderen gewezen op de verschillende soorten van techniek die ze zouden kunnen kiezen voor hun toekomst. De voorbereidingen zijn allemaal niet van het leie dakje gegaan, maar het is erg goed dat het er toch van is gekomen.

Het wordt steeds belangrijker dat kinderen gaan kiezen voor een technisch beroep. Daar is, naar mijn mening, in de toekomst veel in te verdienen. Heel veel bedrijven zitten te springen om medewerkers met een technische opleiding. Een manifestatie als deze is dan erg belangrijk. Ik heb begrepen dat deze beurs nog minstens 2 keer zal worden gehouden. Er zijn dus nog kansen om e.e.a. te verbeteren.
De kinderen kunnen op deze beurs hun hartje ophalen en dat werd dan ook met volle teugen gedaan. Vooral daar waar ze wat konden doen was het een drukte van jewelste. Bij binnenkomst viel mij echter op dat veel bedrijven niet aanwezig waren. Hoe zou dat komen? Geen intresse? Geen geld ervoor over? Het belang ervan verkeerd inschatten? Geen goede communicatie? Wat het ook is er had meer in kunnen zitten. Ook was het opvallend dat er wat chaos was in de opzet van de hal. Er was aangegeven dat er techniekplekken zouden zijn. Een soort eilanden waar de verschillende techniekgroepen bij elkaar zouden staan. Daar was weinig van te herkennen. Dat is jammer. Zoals in de hele opvoeding hebben kinderen structuur nodig. Laar ze wel zelf ontdekken, maar zonder structuur geeft het de kinderen weinig houvast en wordt het onoverzichtelijk voor hen. A.s. donderdag zal er een eerste evaluatie worden gehouden.
Ik heb over dit fenomeen wat zitten nadenken en heb ook met verschillende mensen hierover gesproken. Ik kom tot de volgende (gratis) tips:
- Nu zijn de bedrijven, naar mij is verteld, schriftelijk benaderd. Het lijkt beter om de bedrijven persoonlijk te benaderen. Persoonlijk contact geeft meer duidelijkheid. Daardoor zouden meer bedrijven over de streep getrokken kunnen worden.
- Zorg dat de verschillende techniekgroepen zichtbaarder aanwezig zijn op de eilanden. Misschien door middel van kleuren.
- Geef aan welke opleidingen je kunt volgen voor de verschillende beroepen, maar ook welke beroepen bij de verschillende opleidingen horen. Bijvoorbeeld installatietechniek, welke beroepen vallen daaronder?
- Over installatietechniek gesproken. Er stond een grote vrachtwagen met informatie over installatietechniek, maar bijvoorbeeld het Da Vinci College met de afdeling installatietechniek stond daar tientallen meters vandaan. Er zal duidelijker linken moeten worden gemaakt.
- De gemeente Gorinchem was ook duidelijk aanwezig. Het zou goed zijn als er in de stand zichtbaar werd gemaakt welke opleidingen je zou moeten volgen om later als ambtenaar bij de gemeente te kunnen gaan werken. Er zijn zoveel specialismen binnen het gemeentelijk bedrijf dat ik het mij voor kan stellen dat een kind niet weet hoe je daar kunt komen werken. Misschien kan er een boekje worden gemaakt waarin alle specialismen van de verschillende afdelingen binnen de gemeente wordt uitgelegd met daarbij welke opleidingen hiervoor geschikt zijn.
Er wordt nog gedacht of deze ‘beurs’ jaarlijks of tweejaarlijks zal worden gehouden. In elk geval is het belangrijk dat het blijft. Maar al doende zal het verbetering behoeven.

Gerard Broekman

U bent hier