h

Weekbrief 21 van 21 t/m 27 mei 2007

28 mei 2007

Weekbrief 21 van 21 t/m 27 mei 2007

In de raadsvergadering van 1 februari van dit jaar is de nota cultuurbeleid behandeld. In deze vergadering had ik eerst een motie ingediend, die ik later heb ingetrokken. De motie vroeg het college te onderzoeken of er inhoudelijke, fysieke en financiële mogelijkheden zijn om te komen tot en historisch museum in Gorinchem. De motie heb ik weer ingetrokken omdat bleek dat er te weinig draagkracht zou zijn bij stemming. Ik zou nu later de motie nog eens in kunnen dienen. Ondertussen heb ik niet stil gezeten.

Ik heb o.a. met verschillende woordvoerders van andere partijen gesproken. Ook met de wethouder heb ik even gesproken. Uit deze gesprekken bleek dat het idee alleen kans van slagen heeft als de vraag uit de bevolking zou komen. Daarom heb ik ook met enkele mensen uit de bevolking gesproken en enkele verenigingen uit Gorinchem, die een historisch uitgangspunt hebben, heb ik een mail gestuurd. Dit kwam ook omdat ik had gehoord dat de gemeente de kapel in de Arkelstraat had aangekocht en mij leek het een goed idee als daar een historisch centrum zou komen. Laagdrempelig en niet te groot. Tijdens de gesprekken is nu gebleken dat de kapel al is vastgelegd voor een winkelbedrijf. Dat is natuurlijk erg jammer. Deze kapel moet niet een winkel worden, maar het ligt al vast naar we hebben vernomen. Echter een winkel is tegenwoordig ook niet voor de eeuwigheid opgezet dus we gaan door met de plannen en hopen dat in de toekomst het gebouw weer beschikbaar komt zodat er dan wel een historisch centrum kan komen waar thematisch presentaties worden gehouden over Gorcumse zaken.

Ondertussen loopt het project voor de dag van de architectuur als een trein. Zoals ik al eerder melde zal op 30 juni in Gorinchem de dag voor de architectuur worden gehouden. Verschillende eigenaren van gebouwen hebben bij het Nederlands Architectuur Instituut (Nai) een architectuurplaquette besteld die op die dag officieel zullen worden onthuld. De mensen kunnen dan een fietstocht rijden langs deze gebouwen en bij enkele gebouwen zal een uitleg worden gegeven. Erg aardig is dat ook de voormalige Rotonde en Schaftlokaal van De Vries Robé open zal zijn. De dag zal worden geopend met o.a. een inleiding door de nieuwe directeur van het Nai en worden gesloten met het bekendmaken van de winnaar van een architectuurprijsvraag voor een appartementencomplex in de Lingewijk Noord. Hiervoor hebben reeds 125 jonge architecten zich aangemeld. Het belooft een mooie dag te worden. Er zal nog veel publiciteit hierover worden gegeven.

Vrijdagavond werd er weer een nieuwe tentoonstelling geopend in het stadhuis. Dit keer met het thema ‘Groen’. Dit thema is genomen omdat de afdeling groenvoorziening in Gorinchem 75 jaar bestaat. De mensen van de groenvoorziening zijn dagelijks met veel liefde bezig om het groen bij te houden van de stad. Daarom is Gorinchem ook aangemeld voor de titel groenste stad van Nederland. De tentoonstelling laat veel groene kunstwerken zien en is erg de moeite waard om te bekijken. Je ziet foto’s, schilderijen en objecten. Ook van Gorcumse kunstenaars.

A.s. donderdagavond is er weer een gemeenteraadsvergadering. Wij hopen daar weer veel mensen op de publieke tribune te mogen zien. De vergadering begint om 19.30 uur. En o.a. de nota welzijnsvoorzieningen komt aan de orde. Ik heb, samen met de werkgroep Sociaal Cultureel Werk, dit agendapunt voorbereid en zal enkele kritische vragen stellen.
Wellicht dus tot dan.

Gerard Broekman, raadslid SP-afdeling Gorinchem

U bent hier