h

Persbericht gezamenlijke oppositiefracties

26 mei 2007

Persbericht gezamenlijke oppositiefracties

Onlangs heeft de coalitie, die het college van B & W heeft gevormd, een persbericht uitgegeven. Hieruit blijkt, dat zij dit najaar een opvolger voor de heer Netze zal voordragen. De heer Netze heeft op 4 april jl. zijn ontslag aangeboden, omdat hij het met het “dualisme” niet meer zag zitten.

Bij de verkiezingen voor de gemeenteraad in maart vorig jaar bleek, dat meerdere partijen in de gemeenteraad van Gorinchem vinden dat het aantal wethouders in Gorinchem beperkt moet blijven tot drie. Stadsbelang/Leefbaar Gorinchem, VVD, SP en CDA hebben dit zelfs in hun programma voor de verkiezingen van maart 2006 opgenomen.

Toen in april 2006 het nieuwe college van B&W werd gekozen, wisten Stadsbelang/Leefbaar Gorinchem en de VVD zich niets meer van deze verkiezingsbelofte te herinneren. Er kwam ondanks protesten “gewoon” een vierde wethouder. In dit geval de heer H. Netze.

De heer Netze is geheel vrijwillig afgetreden als wethouder. Hij deed dit door het schrijven van een briefje aan de voorzitter van de gemeenteraad. Hij had er “geen zin” meer in. De gemeenteraad, de volksvertegenwoordiging van Gorinchem, kreeg geen verdere toelichting van dhr. Netze. Hoewel hij nog steeds wethouder was, verscheen hij zelfs niet op 10 april in de extra gemeenteraadsvergadering over zijn ontslag, om verantwoording af te leggen.

De partijen die niet tot de coalitie behoren, vinden dat dit een mooi moment is om de verkiezingsbelofte van zowel de VVD als Stadsbelang/Leefbaar Gorinchem in te lossen. Maar nee, na de zomer (dus tot die tijd kunnen de 3 huidige wethouders het kennelijk wel aan) wordt er namens Stadsbelang/Leefbaar Gorinchem een nieuwe kandidaat wethouder voorgesteld. Een 61-jarige ex-inwoner van Gorinchem, nu inwoner van Wassenaar, die als voordeel heeft dat hij tot zijn 21e jaar in Gorinchem heeft gewoond! Hij woont dus pas sinds 1967 buiten Gorinchem.

Er van uitgaande, dat een aantal van drie wethouders voldoende is, heeft de (onnodige) benoeming van een vierde wethouder voor de gemeenschap forse financiële consequenties, die nog komen bovenop de wachtgeldverplichtingen (6 jaar) van de gemeente voor de (vrijwillig) vertrekkende wethouder. Om maar een voorbeeld te noemen, voor het geld dat die nieuwe wethouder zou gaan kosten, kan goed een begin worden gemaakt met gratis openbaar vervoer voor 65-plussers en kinderen onder de 12 jaar.

De SP, het CDA en GroenLinks vinden, dat het nu zaak is dat Stadsbelang/Leefbaar Gorinchem en de VVD zich, al is het maar omwille van de geloofwaardigheid van de politiek, zich aan hun verkiezingsbelofte houden. De coalitie behoort volgens hen de kandidatuur van de nieuwe wethouder in te trekken. De bestuurbaarheid van de stad komt hierdoor echt niet in gevaar. Een college met drie ervaren wethouders is voor Gorcum groot genoeg, daarover waren Stadsbelang/Leefbaar Gorinchem en de VVD voor de verkiezingen immers niet onduidelijk.

SP, CDA en GroenLinks zullen er alles aan doen om de onnodige benoeming van een vierde wethouder te voorkomen. Zij rekenen daarbij ook op het politieke fatsoen van de overige partijen.

Namens de oppositiepartijen in Gorinchem

SP - Eva Dansen, CDA - Cees van der Roest, GroenLinks - Rutger van Breemen

U bent hier