h

Weekbrief 13 van 26 maart t/m 1 april

1 april 2007

Weekbrief 13 van 26 maart t/m 1 april

Deze week was er weer een raadsvergadering. Op het oog leek het niet zo’n interessante vergadering op twee agendapunten na. De wijk in het noorden van de binnenstad met de naam Bastion II. En de minima nota. Uiteraard had de SP een verhaal klaar over de aanpak van de armoede. De nota zoals die was opgesteld zag er behoorlijk goed uit.

Een belangrijk probleem waar we regelmatig tegen aan lopen is het feit dat we zodanig kaders moeten stellen dat we die ook goed kunnen controleren. Dat wordt mogelijk door de doelen SMART te maken. Dat staat voor S -> specifiek, M-> meetbaar, A-> acceptabel, R -> realistisch en T -> tijdgebonden. Het gebeurt te vaak dat we doelen voorgeschoteld krijgen die door iedereen anders kan worden uitgelegd, waardoor het niet goed is te controleren. Ook bij deze nota was dat het geval. Ook de VVD had er problemen mee waardoor wij dit keer geen motie hierover hoefden in te dienen, maar konden aansluiten bij de VVD.

Een ander punt wat tijdens de behandeling van de minimanota passeerde was het volgende. Vorig jaar heeft de SP met andere partijen gesproken om een motie in te dienen om de grens van minima te verhogen naar 120%. Toen was men tegen ivm "inkomenspolitiek". Nu kwam de PvdA met dezelfde motie en iedereen m.u.v. de VVD was nu voor, inclusief het college. Gelukkig is ons doel dus bereikt !

Ook over Bastion II werd het een en ander gezegd. In elk geval zal de communicatie met de burgers beter gaan dan voorheen en de SP eiste dat net zoveel betaalbare huurwoningen terug gaan komen dan worden gesloopt. Daar kunnen we in elk geval nog op terugkomen als het uitgewerkte plan aan de orde komt.

Zondag ben ik naar het Rijksmuseum geweest. Het Gorcums museum had samen met de historische vereniging ‘Oud Gorcum’ een excursie georganiseerd omdat in het Rijksmuseum te Amsterdam een tentoonstelling tot stand was gekomen over de in Gorinchem geboren kunstenaar en uitvinder Jan van der Heyden. Jan van der Heyden is in het Gemeentehuis ook te zien in glas in lood op een rond raam van de leeskamer voor de raadsleden in de hal. Het is een erg goede excursie geweest. Ik heb genoten van vooral de tekeningen van Amsterdamse branden. De kunstenaar/uitvinder kon uitermate detaillistisch tekenen en schilderen. Ook de rondleiding, die werd verzorgd, was interessant omdat daarin de uitvinding, door Jan van der Heyden, van de brandspuit uitvoerig werd behandeld.

Waterpoort
Boven de tijdelijke ingang van het rijksmuseum staat de oude Waterpoort van Gorinchem. Te zien is boven het glas een wapen waarop Jan van Arkel in een rooster boven zijn hoofd grijpt. (excuses voor de iets te donkere foto, bekijk hem via onderstaande link in het groot)

Zijgevel
De zijgevel van het museum bij de tijdelijke ingang met de renaissancetuin.

In Wijdschild was een heel aardige 1 april mop gelanceerd. Minister Vogelaar zou komen om te zien hoe een wijk goed kan functioneren. Iedereen uit de wijk kreeg een mailtje toegezonden met een korte programma. Het zag er heel geloofwaardig uit. Ik was er niet dus heb ik niet kunnen zien hoeveel mensen er in zijn getuind, maar het was in elk geval een zeer goede grap. Zie ook de site Wijdschild.nl

Maak er een goede week van.
Gerard Broekman, raadslid SP Gorinchem

U bent hier