h

Weekbrief 12 van 19 t/m 25 maart 2007

25 maart 2007

Weekbrief 12 van 19 t/m 25 maart 2007

Dinsdag weer naar theater Peeriscoop geweest. Wat is het toch een leuk theater. Leuke sfeer en leuke mensen die daar komen. Wat is de filosofie van Fred Delfgaauw ook fantastisch. Een theater te hebben voor iedereen zonder winstoogmerk. Dat doet hij zonder één cent van de gemeente te krijgen. Alleen door zijn eigen winst uit reclames te gebruiken om het theater met vrijwilligers te kunnen blijven runnen. Heel goed voor Gorinchem dat hij zo’n idealistische inslag heeft. Zou meer gebruik van gemaakt moeten worden door Gorcummers, door meer een voorstelling te bezoeken. Aan de entreeprijs kan het voor veel mensen niet liggen. Die is namelijk redelijk laag.

Hij heeft overigens net een leuk boekje uitgegeven over zijn 25 jarig theatercarrière (Minder is Meer, Fred Delfgaauw, 25 jaar theatermaker)
Ik was dinsdagavond dus weer eens in Peeriscoop. Een voorstelling van de cabaretier Jeroen van Merwijk, met als titel: “Dat kunnen alleen de héle groten”. De man die ook voorlopig voorzitter is van N.E.E. (Nieuw Elitair Elan). Een voorlopige vereniging van mensen, waaronder veel cabaretiers, die minder van hetzelfde willen o.a. binnen de radio en tv. Overigens jammer dat er zo weinig mensen uit Gorinchem lid zijn van deze vereniging. De voorlopige ledenvergaderingen worden ook altijd in Peeriscoop gehouden.
Ik was dus bij de voorstelling van Jeroen van Merwijk. De rode draad in deze voorstelling was het thema verhuizen. Onwillekeurig moest ik steeds denken aan al die borden die we de laatste tijd weer bij veel huizen zien staan met daarop ‘Te Koop’. Ook enkele huizen die net gebouwd zijn en al wat langer op een koper wachten. Zouden al die huizen van mensen zijn die een nieuw huis op de Donken hebben gekocht en daardoor hun oude huis te koop aanbieden? Ik zou het graag willen weten. Ik ben ook benieuwd hoelang al die te koop staande huizen te koop blijven staan. Ik heb het jammer genoeg niet in mijn agenda gezet wanneer ik de huizen zo massaal met de makelaarsborden heb zien staan. Ik hou het wel in de gaten. De Gorcumse woonvisie is nog steeds een heikel punt voor de SP.
Donderdagavond waren de leden van de gemeenteraad uitgenodigd door het Gorcums museum. Er kon worden kennis gemaakt met de vrijwilligers die allemaal een eigen taak hebben en met enkele bestuursleden. Ook werd een rondleiding gehouden en werd door de twee kunstenaars die nu een tentoonstelling hebben uitleg gegeven over hun werk. Het waren Jan Eric Visser en Henk van Bennekum. Er waren twee wethouders aanwezig. Helaas waren maar acht van de 23 raadsleden op komen dagen. Je vraagt je af dat als je als stad je wilt profileren als cultuurstad waarom je dan t.a.v. cultuur geen interesse toont. Overigens hebben we al eerder moeten constateren dat raadsleden niet zo happig zijn om op uitnodigingen in te gaan als het wezenlijke beleidsterreinen van Gorinchem betreffen.

Zondag was weer een kunstexcursie van het reisbureau Symposion 2005. Dit keer gingen 44 mensen naar Heerenveen en Groningen. In Heerenveen naar het Museum Belvédère, waar we welkom werden geheten door een neef van Bert van Meteren en waar we veel Friese kunstenaars konden bewonderen. In Groningen naar het Groninger museum. Eén groep werd rondgeleid door de expositie van de Finse kunstenaar Akseli Gallen-Kallela. De andere groep kreeg een rondleiding met als aandachtspunt de architectuur van het museum. Daarna lopend naar het restaurant waar we het diner nuttigden. Het is verheugend te merken dat steeds meer mensen informatie willen over de reizen van deze, ook weer, vrijwilligersorganisatie. Ontstaan uit de vrijwilligers die tijdens het Symposion 2005 hun beste beentjes hebben voorgezet, willen nu ook steeds meer andere kunstliefhebbers, uit voornamelijk Gorinchem en directe omgeving, mee met de reisjes. Het was weer een gezellige en informatieve dag

Maak er weer een warme week van.
Gerard Broekman, raadslid SP-Gorinchem

U bent hier