h

Bejegenen is dat negatief ?

30 maart 2007

Bejegenen is dat negatief ?

Dat het woord bejegenen gebruikt door de SP in een motie tijdens de gemeenteraadsvergadering van 29 maart jl. een felle discussie zou veroorzaken tussen de voorzitter van de vergadering( burg. IJssels) en de fractievoorzitter van de SP (Eva Dansen) had niemand zich kunnen bedenken

De SP had het lef gehad om in een motie de volgende zinsnede op te nemen "dat de bejegening van cliënten van de RSD verbeterd kan worden door bij de intake ook een maatschappelijk werker te betrekken"

Hierop kwam het volgende commentaar van wethouder (dhr Netze) en de voorzitter (dhr IJssels).
- de RSD doet de intake niet maar dat doet het CWI
- het woord bejegenen in niet op zijn plaats. Daarmee doet u het personeel van de RSD niet voldoende recht.

Ons commentaar op deze reactie:

- in de motie staat helemaal niet dat de RSD de intake doet. In de motie staat dat de bejegening van .........
Hierop werd verder niet gereageerd. Maar lezen in natuurlijk wel een kunst.

- het woord bejegenen zou een negatieve klank hebben. Daarop hebben we de digitale Dikke van Dale er maar eens op na geslagen en het woord bejegenen opgezocht.

woordvormen 1. zich op een bepaalde wijze jegens iem. of iets gedragen, iem. of iets met bepaalde uitingen, of gevoelens beantwoorden
2. iemand. kwaad, goed, welwillend, met onderscheiding bejegenen
3. met scheldwoorden, met smaad bejegend worden

U ziet er zijn 3 woordvormen en niet maximaal 2 zoals de wethouder en de voorzitter mogelijk dachten. Wij gaan er tenminste vanuit dat zij de tweede versie in ieder geval niet kenden. Versie twee is zelfs zeer positief te noemen. De versie die de SP in de motie bedoelde heeft meer te maken met de eerste woordvorm waarin de tegenwoordig in de mode zijnde term empathisch vermogen doorklinkt.

Mw. Dansen werd door de voorzitter van de raad niet netjes bejegend (u ziet dat het woord bejegenen verduidelijkt wordt met in dit geval een negatieve lading). Het was allemaal te negatief zoals het door de SP werd gebracht. Maar u ziet dat wij in de motie het woord bejegenen niet verder hebben "ingekleurd" dus waarom deze conclusie getrokken?

De motie werd dan ook door het college sterk ontraden. In de daarna volgende stemming werd de motie van de SP ondersteund door Groen Links, dhr. Van der Roest van het CDA en de gehele SP fractie. Dhr. Elmaci van het CDA wilde zich onthouden van stemming maar toen dat door de voorzitter verboden werd verboden sloot hij zich naar onze mening non verbaal aan bij dhr. Vd Roest, dit aansluiten was echter onduidelijk waar te nemen.

Dit was de afsluiting van de gemeenteraadsvergadering waarbij 2 agendapunten met meer aandacht werden behandeld, nl. het Masterplan Bastion 2 en het gemeentelijk minimabeleid. Over beide onderwerpen kunt u binnenkort meer informatie vinden onder de linkerbutton fractie / gemeenteraad.

U bent hier