h

Windmolens in Gorinchem Noord en Schelluinen-West?

8 februari 2007

Windmolens in Gorinchem Noord en Schelluinen-West?

Onlangs waren in de plaatselijke en regionale pers artikelen te lezen over het plaatsen van windmolens in Gorinchem en Schelluinen. Deze perspublicaties waren een gevolg van de publicatie van de zgn "transformatievisie Merwedezone". In deze visie is slechts een beperkt aantal zinnen aan de windmolens gewijd echter in de pers zijn (ook door niet tegenspreken van de wethouders van Giessenlanden en Gorinchem) wat al te snel conclusies getrokken over het plaatsen van windmolens en zelfs de de plaats waar ze neergezet zouden gaan worden. Voor alle duidelijkheid hieronder een iets duidelijkere (hopen we) uitenzetting.

Over welke gebied gaat het als de Merwedezone wordt bedoeld?

De Merwedezone is het gebied langs de rivieren de Merwede en de Noord tussen Gorinchem en Kinderdijk. Het ligt op de grens van het Groene Hart en de Zuidvleugel van de Randstad. De Betuweroute en de A15 vormen een scheidslijn tussen de twee landschappen. Ruimtelijke ontwikkelingen in stedelijk en landelijk gebied werken op elkaar in. Een gebrek aan afstemming en samenwerking werkt verrommeling in de hand.

In 2004 besloten daarom de betrokken overheden tot een gezamenlijke aanpak. De gemeenten Alblasserdam, Giessenlanden, Gorinchem, Graafstroom, Hardinxveld-Giessendam, Nieuw-Lekkerland, Papendrecht en Sliedrecht, de regio’s Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en Drechtsteden, het waterschap Rivierenland en de provincie Zuid-Holland bundelden hun krachten in de Stuurgroep Transformatie Merwedezone. In de Ontwerp Transformatievisie uit februari 2007 geeft de stuurgroep haar beeld van wat samenwerking voor de Merwedezone kan betekenen.

Het ontwerp van de Transformatievisie is nu aan de dagelijkse besturen van de bovengenoemde partners gezonden. Dat zijn de colleges van B&W, GS en het dagelijks bestuur van het waterschap. Als zij akkoord gaan met de hoofdlijnen van het ontwerp, komt de visie beschikbaar voor een ieder. Naar verwachting is dat medio april. Vanaf dat moment start een communicatietraject waarin burgers en maatschappelijke organisaties zijn uitgenodigd om mee te denken over de uitwerking van dit ontwerp.

Hoofdlijnen van de Ontwerp Transformatievisie

De Ontwerp Transformatievisie geeft een visie op de ruimtelijke ontwikkeling van het gebied. Op hoofdlijnen gaat het om de volgende ontwikkelingen:

* regiopark Merwede
* stads- en dorpskernen
* strategische ruimtes
* duurzame energie

Regiopark Merwede

Geadviseerd wordt om de zuidrand van het Groene Hart (tussen het Alblasserbos en Boven-Hardinxveld) duurzaam en aantrekkelijk in te richten als Regiopark Merwede. Het agrarisch gebruik van de grond wordt daar gecombineerd mét en afgewisseld door natuurontwikkeling, recreatieve voorzieningen en water.

Stads- en dorpskernen

Verdichting binnen de huidige bebouwingsgrenzen is het uitgangspunt voor nieuwe woningbouw en bedrijfshuisvesting. Goede kansen daarvoor liggen bij de halteplaatsen van de Merwede-Lingelijn. Langs de rivier zijn er mogelijkheden om op bestaande bedrijventerreinen meer watergebonden bedrijven te vestigen en om bijzondere woongebieden te ontwikkelen. Regionale bedrijventerreinen bieden alternatieve vestigingsplekken voor bedrijven op te herstructureren locaties.

Strategische ruimtes

Voor de periode na 2015 zijn twee strategische ruimtes in beeld: het 'Oog' en Papland. De invulling van deze ruimtes is afhankelijk van de behoefte nà 2015, mits alle mogelijkheden binnen de dorps- en stadskernen zijn benut. Voor de periode tot 2015 is er voldoende ruimte voor wonen en werken binnen de bebouwingscontouren uit het streekplan.

Duurzame energie

De Merwedezone moet ruimte bieden aan een capaciteit van 40 megawatt aan duurzame energie. Daarvoor zijn vier voorkeurlocaties voor windenergie aangewezen op bedrijventerreinen in Alblasserdam, Papendrecht en Gorinchem en langs de Betuweroute in de gemeente Giessenlanden. Er zal onderzoek worden gedaan naar de haalbaarheid van verschillende vormen van duurzame energie, zoals bijvoorbeeld mestvergisting.

Zoals uit bovenstaande blijkt zijn de reacties in de pers nogal ver voor de muziek uit lopend. In de gemeente Giessenlanden wordt helemaal niet gedacht aan Schelluinen West (aldus wethouder Budding donderdagavond 8 februari tijdens een commissievergadering in het stadhuis van Giessenlanden. Hij denkt aan een plaats voor 3 windmolens ten zuiden van de kern Giessenburg en in nabijheid van de Betuwelijn. (afstand tot de kern Giessenburg ca. 1.5 km). Uiteraard moet worden onderzocht of dit een lokatie kan worden. Ditzelfde geld voor de lokatie Gorinchem waar wethouder Van Santen in de pers direct al invulling gaf aan een plaats voor 3 windmolens op toekomstige industrieterrein Gorinchem-Noord. Ook hier is uiteraard onderzoek noodzakelijk. En er zal ook door de gemeenteraad toestemming voor moeten worden gegeven. De wethouder was ons inziens iets te vlug met zijn uitspraken.

Hieronder de meningen van de diverse partijen (in de raad van Gorinchem aanwezig) op de stelling uit de stemwijzer: In het Groene Hart mogen windmolens komen.

mening van de SP mee eens
Indien niet te hoog. Windmolens zijn er in alle soorten en maten. In het Groene hart willen we geen horizonvervuiling en zetten we in op kleinere windmolens die op een goede manier in het landschap zijn in te passen.

mening van Groen Links: mee eens
Niet overal. Maar mits goed ingepast, bijvoorbeeld langs wegen en kanalen, kan het wel en draagt het bij aan een beter klimaat.

mening van de PvdA mee eens
Windenergie is belangrijk om opwarming van de aarde tegen te gaan en omdat olie en gas eens op zullen raken. Daarom vindt de PvdA windmolens nodig. Ze passen niet overal in het Groene Hart, maar er zijn wel plekken te vinden waar windmolens kunnen staan. Die wil de PvdA benutten.

mening van het CDA mee oneens
Het open landschap van het Groene Hart moet open blijven. Windmolens zijn van belang als alternatieve energiebron, maar kunnen beter op andere plaatsen komen, zoals op de Maasvlakte. Als ze er toch moeten komen, dan kunnen ze je beste langs snelwegen e.d. geplaatst worden.

mening van de VVD: mee oneens
De VVD wil dat de natuur in het Groene Hart bewaard blijft. Daar passen geen enorme windmolens bij.

mening van de Christen Unie:
geen mening in provincie over bekend.

mening van de SGP: mee oneens
De SGP is daar terughoudend in vanwege horizonvervuiling.

mening van Leefbaar Zuid Holland
geen mening in provincie over bekend.

conclusie: in de Gorcumse gemeenteraad zou een meerderheid onder voorwaarden voor plaatsing van windmolens op het industrieterrein Gorinchem Noord kunnen zijn als de uitgangspunten in de provincie gelijk zouden zijn aan de uitgangspunten in de gemeenteraad van Gorinchem.
Overigens ook een link naar de tegenstanders van windmolens zoals deze te vinden zijn in Goedereede.

U bent hier