h

weekbrief 3 van de voorzitter van 15 t/m 21 januari 2007

21 januari 2007

weekbrief 3 van de voorzitter van 15 t/m 21 januari 2007

Een heel drukke week met leuke en minder leuke dingen.
Dinsdag hadden we de maandelijkse raadsbijeenkomst. Daar werden enkele zaken behandeld welke wat formeel waren. Alleen over de aanvraag voor een stadsomroep werd wat gesproken en ook had ons raadslid Piet van Andel wat vragen over het CONCEPT Kadernota sportbeleid 2007-2011. Er waren o.a. wat vragen over de denksporten waar in de nota niet over werd geschreven.

Dinsdag afscheid van Ruud Zaal. De hoge ambtenaar van het Stadhuis die voor zichzelf is begonnen. In enkele persoonlijke gesprekken had ik al kennis gemaakt met zijn erg warme persoonlijkheid en tijdens het afscheidfeest werd dat door enkele sprekers onderstreept. Een heel prettig mens. Vooral een verhaal van één van de buitendienst medewerkers illustreerde zijn betrokkenheid met de mensen. Het zal moeilijk zijn een nieuw persoon met dergelijke karaktertrekken op deze plaats te vinden.

Ik had deze week al een gesprek gehad met Allow Frings onze stadsarchivaris en donderdagochtend een gesprek met Rob Kresner, museumdirecteur van het Gorcums museum, en in de middag met Jack Oostrum, wethouder o.a. van cultuur. Het ging allemaal over de evaluatie van de cultuurnota welke zal worden behandeld in de raadsvergadering van 1 februari. Ik wilde peilen wat de mogelijkheden zijn om een plan in te dienen voor een Historisch Centrum. Jan Marijnissen heeft al enkele jaren geleden een plan gelanceerd om in Nederland een Huis der Historie te vestigen en dat zou in Gorinchem ook erg goed zijn.
De gesprekken hebben mij steun gegeven voor het maken van een motie over deze zaak.

Tekening Fiona zie week 1

Tekening van Fiona (zie week 1)

's Avonds was er een grote vergadering in de Til in Giessenburg. Het ging over het Pact van Bleskensgraaf. Dit is een samenwerking van de verschillende gemeenten in der Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Het gaat dan over de zorg voor ouderen op alle gebied. We hadden al een goede vergadering enkele maanden geleden gehad in Hardinxveld en de verwachtingen waren erg hoog. Het viel echter in duigen. De belangrijkste spreken Prof. Paul Dekker kon i.v.m. de storm Giessenburg niet bereiken. Dat was jammer, maar er komt een herhaling.

Zaterdag was het erg met onze kraam. Vooral in de ochtend was het weer bar en boos. Veel regen en harde wind. Maar we stonden er en hebben toch weer ruim 300 kopieën met de standpunten van de SP fractie in de gemeenteraad kunnen uitdelen. We hebben het overleefd!
Één fragment van een gesprek wil ik je niet onthouden. Een wat oudere vrouw keek heel vies naar ons en zei dat de SP wel erg slecht was, want het kon toch niet dat we de arme mensen wat meer wilden laten krijgen. Dan werd het verschil tussen arm en rijk te klein. Dat kon toch niet. We hebben de rijken erg hard nodig. Ik weet niet van waaruit zij deze gedachten had maar ze kwam wel uit de Aldi waar ze inkopen had gedaan. Ik kon haar niet echt begrijpen.
Door al de kou, wind en regen ben ik wel zwaar verkouden geworden, dus a.s. week zal ik me maar eens wat rustiger houden.

Vrijdagavond had ik wat afspraken met nieuwe leden om een welkomsgesprek te houden. Tussendoor ben ik even langs gegaan bij het gemeentehuis. Daar werd een expositiegeopend van beeldende kunst met als thema de auto. O.s Annet Ardesch, raadslid voor de PvdA had daar enkele werken hangen.

Ik ben zaterdag avond nog wel naar een voorstelling van Fred Delfgauw geweest in Peeriscoop. Ik raad iedereen aan om deze voorstelling ‘Minder is meer’ te gaan bezoeken elders in Nederland want Fred laat in vogelvlucht zijn 25 jarig loopbaan zien op zijn eigen zeer bijzondere wijze. Fantastisch dat we in Gorinchem een dergelijke acteur met eigen theater hebben naast de Nieuwe Doelen en het Pand. Deze zalen verdienen veel bezoekers. Ook mensen die het niet zo breed hebben kunnen via de RSD gereduceerde kaarten krijgen via het declaratiefonds.
Zie ook op de site van de gemeente bij bijdrage declaratiefonds.

Maak er weer een fijne week van.

Gerard Broekman, voorzitter en fractievoorzitter SP-afdeling Gorinchem

U bent hier