h

Betaalbaar bouwen is de oplossing (met nieuwe link 30 januari)

21 januari 2007

Betaalbaar bouwen is de oplossing (met nieuwe link 30 januari)

Ook in Gorinchem wordt als de coalitieafspraken kloppen gewerkt aan een voorstel om te komen tot een bepaalde vorm van startersleningen.
Van diverse kanten komt kritiek op gemeenten die starters op de woningmarkt met goedkope leningen aan een koophuis willen helpen.
En deze kritiek is natuurlijk opmerkelijk gezien de bronnen; de Vereniging Eigen Huis en de Nederlandse Vereniging van Banken (lees de artikelen in de Volkskrant) De oplossing volgens de VEH en de NVB: betaalbare koopwoningen bouwen.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars roept al jaren dat koophuizen voor een gemiddelde starter bijna niet meer te betalen zijn. Daarom is het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten opgericht. De bij dat fonds aangesloten gemeenten verstrekken tegen gunstige voorwaarden leningen aan starters. Die kunnen daardoor meer lenen dan op grond van hun inkomen mogelijk is. Het SVN heeft veertig miljoen euro subsidie gekregen van het ministerie van VROM en kan de komende jaren nog duizenden leningen verstrekken. Maar het fonds heeft nu verdubbeling van het budget aangevraagd.

Volgens artikelen in de Volkskrant van 19 januari hebben inmiddels honderd gemeenten een stimuleringsregeling en wordt in nog eens honderd gemeenten een maatregel voorbereid. Ook politieke partijen als het CDA en de SGP pleiten voor de oprichting van steunfondsen voor jongeren.

Hogere prijzen
Maar volgens Hein Blocks, directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken, leiden dergelijke initiatieven alleen maar tot hogere prijzen in het goedkopere segment. De kern van het probleem, een tekort aan betaalbare koopwoningen, wordt er volgens Blocks niet mee opgelost. Ook de Vereniging Eigen Huis laat zich in soortgelijke bewoordingen uit en pleit voor de bouw van meer nieuwe woningen.

Ook in Gorinchem zouden volgens de SP meer betaalbare woningen voor starters moeten worden gebouwd. Gelukkig staan we in onze mening niet alleen.

U bent hier