h

Gorcumse is jongste kandidaat Tweede Kamer

5 november 2006

Gorcumse is jongste kandidaat Tweede Kamer

De zeventienjarige Lies van Aelst is tijdens de komende Tweede-Kamerverkiezingen het jongste kandidaat-Kamerlid van Nederland. De Gorcumse staat 27ste op de regionale lijst van de SP. Lies: “Leeftijd speelt geen rol bij de SP, het gaat om je kwaliteiten en je inzet. Maar het is natuurlijk wel leuk om de jongste te zijn, ik ben er best trots op dat ik de kans krijg om voor jongeren op te komen.”

Wat is de regionale lijst van de SP?
De SP kandidatenlijst is min of meer opgedeeld in twee delen. De eerste 24 kandidaten van de lijst en nummer 30 staan over het gehele land op de lijst. Nummer 30 is de schrijver/dichter Huub Oosterhuis. Per regio staan op nummer 25, 26, 27, 28 en 29 regionale kandidaten. Voor kieskring 13 en 14 (Rotterdam, Dordrecht) staat Lies van Aelst op plaats 27, meteen achter de gemeenteraad fractievoorzitter van de SP in Rotterdam, Theo Cornelissen.

“Ik ben de campagne niet in gegaan met het idee dat ik in de Kamer zou komen,” zegt Van Aelst nuchter. “Maar ik vind het belangrijk om jonge mensen een stem te geven en namens hen ook invloed uit te oefenen binnen en buiten de SP. Daarom denk ik ook dat het goed is dat de SP iemand van mijn leeftijd de kans heeft gegeven om een steentje bij te dragen.”

De SP staat momenteel in de peilingen tussen de 17 en 24 zetels. Het is daarom waarschijnlijk dat Van Aelst als Kamerlid buiten de boot zal vallen. Als de partij van Jan Marijnissen echter gaat regeren en gekozen Kamerleden plotseling minister of staatssecretaris worden, weet je maar nooit wat er gaat gebeuren.

U bent hier