h

Woonwensen van ruim 7000 50 plussers bekend uit Nationale 50+ enquete

13 oktober 2006

Woonwensen van ruim 7000 50 plussers bekend uit Nationale 50+ enquete

50- plusser kiest massaal voor eengezinswoning in kleinschalige seniorenbuurt

Kleinschalige woonbuurten speciaal bedoeld voor senioren zijn in trek bij veel 50-plussers. Niet het appartement , maar de volledig toegankelijke eengezinswoning is het meest populair bij ouderen. Dat zijn enkele belangrijke uitkomsten van de Nationale 50+ Woonenquête. Het ministerie van VROM, de projectontwikkelaars Bouwfonds MAB en AM en de initiatiefgroep Seniorenstad (bestaande uit BAM, ING, TCN, Heijmans en Rochdale), zijn participanten in het onderzoek. 50PlusWonen heeft hiervoor het initiatief genomen.

De nieuwe ouderen vormen een omvangrijke groep met een sterk toenemende invloed op de woningmarkt. Op dit moment zijn 5,3 miljoen mensen in Nederland ouder dan 50 jaar. De komende decennia zal dit aantal nog fors toenemen.De Nationale 50+ Woonenquête toont aan dat een ruime meerderheid kiest voor kleinschalig buurtje van maximaal 3 straten met circa 80 woningen. Een kleinere groep (7%) kiest voor een grootschaligere seniorenwijk met 50 straten en 1500 woningen. Daarnaast blijkt dat met het stijgen van de leeftijd, de interesse voor een seniorenwoonwijk toeneemt.

Grote vraag naar eengezinswoningen
De nieuwste generatie 50-plussers, de zogenaamde babyboomers, heeft een voorkeur voor een eengezinswoning met alle woonvoorzieningen op de begane grond en kiest dus niet voor een appartement. Circa 50 procent van de 50- tot 65-jarigen kiest voor een volledig toegankelijke eengezinswoning. Onder 75-plussers is de vraag naar appartementen groter, maar wil nog altijd 30 procent verhuizen naar een eengezinswoning. Ook in stedelijke woonomgevingen is de vraag naar dit type woning relatief hoog: meer dan 30 procent van de 50-plussers in een stad wenst een eengezinswoning.

Parkeergelegenheid en bereikbaarheid in de top 3
Voorts komt uit het onderzoek naar voren dat meer senioren waarde hechten aan parkeergelegenheid en bereikbaarheid dan aan gelijkvloers wonen. In de top tien van noodzakelijke aspecten in de woning en woonomgeving komen parkeren en bereikbaarheid respectievelijk op de plaatsen 1 en 3; gelijkvloers wonen staat op 5. In de top 10 van gewenste voorzieningen in de wijk staat de huisarts op 1, gevolgd door winkelvoorzieningen en een bos-, wandel- of fietsgebied. Andere recreatieve voorzieningen in de directe omgeving, zoals een golfbaan, tennisbaan of jeu de boules baan, vinden minder senioren belangrijk.

De projectontwikkelaars Bouwfonds MAB, AM en Seniorenstad zullen de resultaten gebruiken als basis voor nieuw te ontwikkelen projecten voor senioren. Het ministerie van VROM zal het toepassen in hun beleidsvoering gericht op deze dynamische doelgroep. Bovendien zal 50PlusWonen de behoeften die uit het onderzoek naar voren komen gebruiken om een nieuwe nationale woonbeurs te organiseren gericht op de nieuwe ouderen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat:

· Bijna 70 procent van de respondenten al langer dan tien jaar in de huidige woning woont.
· Ruim de helft van alle respondenten heeft geen plannen te verhuizen. 10 Procent zegt zich te oriënteren op een nieuwe woonsituatie; 3 procent verhuist binnenkort.
· Van de respondenten in een koopwoning zou een ruime meerderheid (59 procent) in geval van een verhuizing opnieuw voor een koopwoning kiezen.
· Ruim 70 procent van de 50-plussers zou bij een verhuizing in dezelfde woonplaats willen blijven wonen.

U bent hier