h

Oasen. We hebben er allemaal wel eens van gehoord.

4 oktober 2006

Oasen. We hebben er allemaal wel eens van gehoord.

Op woensdagmiddag brachten enkele leden van de SP fractie een bezoek aan het Oasen Zuiveringsstation De Steeg in Langerak.
Oasen is ons aller waterleverancier.

Het doel van het bezoek was inzicht te krijgen in het zuiveren en winnen van ons drinkwater. Drinkwater waarvan we ons eigenlijk nooit afvragen hoe het toch zo schoon uit de kraan kan komen. Voor ons gebied wordt het drinkwater vanuit Lexmond gedistribueerd. Het water komt uit de Lek of uit diepe geslagen putten in het land rondom een zuiveringsstation. In deze putten, in de omgeving van Langerak ruim 20 wordt het water van een diepte van 90 meter opgepompt. Daarna door 3 zuiveringsbassins gehaald, ontkalkt en gereinigd van allerlei zaken (zelfs met speciale lampen die alles doden in het water). Dit water bij ons uit de kraan is zeer zuiver en kost bijna niets. Als je het tenminste vergelijkt met b.v.Spa en andere waterdranken.
Deze onuitputtelijke bronnen worden door Oasen gekoesterd. Helaas blijkt dat niet iedereen dit water koestert. Een voorbeeld "mensen die bronnen slaan bij hun woning / bedrijf / boerderij e.d. realiseren zich niet dat hun bron na een aantal jaren "instort". De gebruikte buizen verpulveren en dit zorgt voor een grote hoeveelheid vervuiling in de diepe lagen waaruit ook Oasen ons drinkwater oppompt.

Overigens ook lang niet bij iedereen bekend: het water in Gorinchem is sinds 2 jaar gezakt qua hardheidscijfer van 14 naar 9. Daarmee behoort het water van Gorinchem tot een van de zachtste in Nederland. Mocht u nog een ontkalkingsinstallatie thuis hebben haal die dan weg. Als uw eigen ontkalkingsinsatallatie het water nog eens met b.v. 6 verlaagd wordt het 3. En dat is een cijfer waarmee u mogelijk grote gezondheidsproblemen
kunt krijgen. Water hoort nl. een bepaalde hardheid te hebben.

Al met al een duidelijke rondleiding, een goed overzicht van alle zaken die het water betreffen en een noodzaak om als gemeenteraadslid te weten als je gaat spreken over de waterhuishouding in je gemeente. Dame en heren van Oasen bedankt !

U bent hier