h

Vraag en ook het antwoord van de gemeente over speelruimte binnenstad

9 september 2006

Vraag en ook het antwoord van de gemeente over speelruimte binnenstad

(raadsbijeenkomst 12 september)

In het voorjaar is er een Straatspeeldag in de binnenstad georganiseerd door een werkgroep waarin de SP en de VVD meededen. De oude Lombardstraat bleek hier prima voor geschikt. Het was een leuke en drukbezochte middag.

Het idee achter een straatspeeldag is dat kinderen weer buiten kunnen spelen, weggelokt van televisie, computer, chips, cola, msn. Het zogenaamde Real life spelen in plaats van de virtual reality.
Wist u trouwens dat uit onderzoek is gebleken dat op straat spelen belangrijk is voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden bij kinderen? Je plaats vinden in een groep, het leren omgaan met hiërarchie in groep, in teamverband werken, dat leer je spelenderwijs.
Zaken die je anders als volwassene in dure cursussen op de hei moet bijspijkeren.

In het noordwestelijke kwartier van de binnenstad is niet veel speelruimte beschikbaar, zeker niet voor wat oudere kinderen. Voor de kleintjes staat er anderhalve wipkip. Door de nieuwbouw aan de Melkheul en in de Warmoesstraat is veel buitenruimte verdwenen.

In de Oude Lombardstraat naast de oude Katholieke Kerk is nog een klein open stukje dat prima als speelruimte gebruikt kan worden. Het ligt er al jaren vervallen bij.

Bij de straatspeeldag bleek dat de kinderen daar graag een voetbalkooi wilden en ze hebben het bij de bobo’s die kwamen kijken onder de aandacht gebracht.
Namens de VVD en de SP en vooral natuurlijk namens de kinderen uit de buurt, willen we u daarom vragen dit stukje om te toveren tot een aantrekkelijke speelplek.
Dat kan een voetbalkooi zijn, een mini-cruyffcourt, gewoon een mooi grasveldje, of nog iets anders.
We nodigen het College en ambtelijk apparaat graag uit hun fantasie en deskundigheid in te zetten om daar een coole speelplek tot stand te brengen.

Dank u wel

Trix van der Torren VVD
Natali Martens SP

Door mw. Van der Torren werden vragen gesteld namens de VVD en de SP.

Antwoord van de gemeente door wethouder Oostrum. Hij gaat onderzoeken in hoeverre samen met de eigenaar van de grond (de Bevo) er speelruimte gemaakt kan worden.

U bent hier