h

Nieuwsbrief van de voorzitter over week 36 (4 t/m 10 september 2006)

10 september 2006

Nieuwsbrief van de voorzitter over week 36 (4 t/m 10 september 2006)

Maandag hadden we een ledenvergadering waarin wij met de afdeling het Tweede Kamer verkiezingsprogramma van de landelijke SP onder de loep hebben genomen. Buiten wat kleine zaken hebben we in elk geval o.a. ook de biologische landbouw onder de aandacht van de programmacommissie willen brengen.

Ook ons idee van bestrijding van het terrorisme door een beter armoede beleid in de derde wereld hebben we doorgegeven. We zijn benieuwd of onze inbreng wordt meegenomen in het uiteindelijke programma. Lees het conceptprogramma via de links in de rechterkolom..

Vrijdag hebben we een gesprek gehad met de medewerkers van Bureau Halt. De medewerkers van dit bureau begeleiden jongeren met taakstraffen. Helaas heeft het het ministerie van Justitie behaagd om veel bureaus te laten sluiten door ordinaire bezuinigingen, alsook het bureau Gorinchem. Het was een erg goed gesprek. Het is ons zeer duidelijk geworden waarom het bureau moet sluiten. Ook was het voor ons verrassend, in positieve zin, hoe burgemeester IJssels ongeveer 2 jaar gevochten heeft om het bureau in Gorinchem open te houden. Dat is niet gelukt. Per 15 september is het bureau gesloten. Wat gaat er nu gebeuren. Moeten alle jongeren nu naar Dordrecht? Zal de kwaliteit van het bureau Gorinchem dan nog kunnen worden gehaald? Er zijn maar 4% recidivisten in Gorinchem en dat is een zeer laag percentage. Daar zullen we dinsdag vragen over stellen tijdens de raadsbijeenkomst. Er zullen overigens nog wel meer vragen worden gesteld. Het is zeer kwalijk dat zo’n voorziening, die zowel voor de jongeren maar indirect ook voor de Gorcumse gemeenschap zo belangrijk is, moet worden opgeheven.

Vrijdagmiddag ben ik naar Fort Asperen geweest. Dat is vanuit Gorinchem simpel per fiets te bereiken. Een mooie tocht. Er is nu, tot en met 24 september, een heel interessante tentoonstelling: Fort Asperen Ark, a Peter Greenaway flood warning. Het idee van Peter Greenaway is dat door het smelten van de ijskap binnen afzienbare tijd weer een zondvloed zal komen. Op het fort staat de ark van Noach reeds klaar. Veel creatieve en inspirerende teksten bij de vele, met diverse artikelen gevulde, koffers die in het fort staan opgesteld. Artikelen die je volgens Peter Greenaway nodig hebt als je met de ark van Noach moet gaan varen.
Zorg wel dat je een lantaarn en kaplaarzen bij je hebt. De moeite van de fietstocht meer dan waard.
Elke zondagsmorgen is om enkele minuten voor acht een column te horen van André Manuel op radio één. In heel korte tijd weet hij de actualiteit van de afgelopen week heel treffend neer te zetten. Moet u horen via onderstaande link naar De Andere Wereld. Een zeer kritisch programma van de Ikon.

Deze week is in Amsterdam de Blauwe Knoop gepresenteerd. Niet die van de alcoholonthouding maar van Made By. Door het dragen van dit kleine blauwe knoopje laat je zien dat je voor duurzaam geproduceerde kleding bent. Erg belangrijk, omdat bijvoorbeeld de meeste katoen zorgt voor erg veel milieuschade door de hoeveelheid pesticide die er op wordt gespoten. Het knoopje is via onderstaande link te bestellen.

A.s. zaterdag zijn we er weer met onze marktkraam. Dit keer staan we in het winkelcentrum Laag Dalem. We zullen daar o.a. aandacht besteden aan de SP-actie van het ouderenplatform voor gratis openbaar vervoer voor ouderen, voor OneMan een actie om kleinschalige ondernemingen in de Derde Wereld te ondersteunen en uiteraard ook voor onze standpunten in de gemeenteraad. Leuk als we je dan kunnen begroeten.

Een fijne en zonnige week

Gerard Broekman, voorzitter en fractievoorzitter SP-afdeling Gorinchem.

U bent hier