h

Nieuwsbrief van de voorzitter over week 35 ( 28 augustus t/m 3 september 2006)

4 september 2006

Nieuwsbrief van de voorzitter over week 35 ( 28 augustus t/m 3 september 2006)

Weekbrief 35 van de voorzitter

Het was weer een nieuwe belevenis om met bijna alle gemeenteraadsleden en collegeleden op de fiets door Gorinchem te rijden. Afgelopen donderdag was dit gebeuren. Om precies te zijn fietsten we door Gorinchem Oost.

Dat was ter gelegenheid van de wijkschouw nieuwe stijl. Af en toe gedroeg de burgemeester zich als een opgeschoten jongeman door hier en daar wat verkeersovertredingen te maken, zoals rijden op wandelpaden. Ik zou zeggen: zeker bestuurders zouden een voorbeeld moeten zijn.
Tijdens deze fietstocht kregen we veel informatie over op handen zijnde ontwikkelingen in dit gebied. Sommige wisten we al en werden wat verduidelijkt en andere waren nieuw. In elk geval voor mij. Een nuttige rondgang.
Daarna kregen we een maaltijd aangeboden en ik zat daarbij naast Trix v. d. Torren, fractievoorzitter van de VVD. We hebben gezellig zitten praten en ook kwam de vraag aan de orde hoe ik het vond binnen de gemeenteraad. Ik vertelde haar dat ik grote moeite had met de manier waarop het duale stelsel in Gorinchem werd gehanteerd.
Meteen daarna hadden we raadsvergadering. Een heel spannende vergadering omdat er een voorstel moest worden behandeld om bijna de helft meer geld uit te trekken voor het nieuwe buitenbad van het Caribabad dan al was goedgekeurd. Alle partijen op Stadsbelang na had felle kritiek op dit voorstel omdat er veel fouten waren gemaakt. Zie ons verslag op deze site.
Als je dat zo aanhoorde zou je denken dat er door alle partijen zekere en motie van afkeuring zou worden ingediend. Dat was dus niet het geval. In tweede termijn bonden de VVD, PvdA en CU/SGP in en de wethouder, pardon het college, was de lachende overwinnaar.
In het duale stelsel zou je denken dat de fracties los staan van de wethouders en dat zij wel degelijk wethouders of het college op de vingers zouden willen tikken met een motie van afkeuring. Zo niet in Gorinchem. Ik heb mij toen omgedraaid naar Trix v.d. Torren en gezegd dat dit nu precies was wat ik bedoelde met mijn opmerking bij het eten. Aan het eind van het debat heb ik, hoewel dat niet werd toegestaan door de burgemeester wel even gezegd dat dit dus het Gorcumse model was. Ik ben erg benieuwd of dat ooit in Gorinchem zal gaan veranderen. De discussie was in elk geval al wat beter dan voorheen. Overigens vond ik dat onze SP-raadslid Piet van Andel zich voortreffelijk had voorbereid en op een ontspannen manier zijn verhaal hield en af en toe heel ad rem en humoristisch op opmerkingen uit de raad reageerde. De motie van afkeuring die werd ingediend op initiatief van het CDA werd uiteindelijk maar ondersteund door de fracties van het CDA, GroenLinks en de SP.

Dit weekend ben ik met de vrienden van het Nederlands Architectuur Instituut naar Maastricht geweest. De dependance van het NAi werd in Maastricht geopend en daar was een tweedaagse excursie aan gekoppeld. Naast heel veel mooie architectonische hoogstandjes in o.a. Heerlen, Maastricht en de wereldberoemde abdij St. Benedictusberg in minimalistische bouwstijl, kregen we ook veel van het mooie Limburgse landschap te zien. We gingen o.a. naar kasteel Wijlre. Daar woont mevrouw en mijnheer Eyck. Verzamelaars van kunst en ze zijn/waren bevriend met de Gorcumse kunstenaars Ad Dekkers en Peter Struyken. Zij hebben dan ook veel werk van hen in hun bezit. Wat vooral erg goed is, is dat zij iedereen mee willen laten genieten van hun collectie. Daarom kan iedereen elke donderdag en vrijdag voor ā‚¬ 5,00 een bezoek brengen aan hun tuinhuis en het architectonisch meesterwerk het Hedge House van Wiel Arets uit Heerlen. Hier hebben zij ook kunstwerken hangen maar er is ook o.a. een kippenhok in gebouwd en een orchideeĆ«nkwekerij van Mevrouw Eyck. Dat alles wordt omgeven door een fantastisch goed onderhouden, mooie tuin. Zo min mogelijk beelden, maar wel een van Ad Dekker en een van Peter Struyken, en veel hagen in mooie patronen. Fruitbomen waaronder mispel en kweepeer. Een bezoek is de moeite meer dan waard en dus niet alleen vanwege onze Gorcumse kunstenaars.

U bent hier