h

Weekbrief 28 van de voorzitter (week 10 t.m 16 juli 2006)

16 juli 2006

Weekbrief 28 van de voorzitter (week 10 t.m 16 juli 2006)

Iedereen die met de toekomst van onze samenleving bezig is zou het moeten lezen,

het boek ‘Generatie Einstein’ van Jeroen Boschma & Inez Groen (zie onderaan dit artikel de link, boek kost 19.95). Docenten, ouders, ambtenaren en ook politici! Iedereen die jongeren met een positieve invalshoek met respect zouden willen benaderen, en dat zouden toch alle weldenkende mensen moeten zijn!
Het is een boek wat gaat over de jongeren van nu, tussen de 13 en 18 jaar. Jongeren dus die binnen niet al te lange tijd als volwassenen op vele fronten mee gaan doen in de maatschappij.
De jongeren worden op verschillende manieren besproken en er zijn zelfs vele pagina’s gewijd aan jongeren binnen de politiek. Er worden drie begrippen verduidelijkt die slaan op deze huidige jongeren: ze zijn slimmer, sneller en socialer.
Ik heb het met veel aandacht gelezen en het bevestigt mijn idee om ook binnen de gemeente groepen jongeren te vragen mee te denken over thema’s van diverse aard. Brainstormend met hen over deze zaken zouden vele verrassende en innoverende ideeën kunnen opleveren. Als het goed wordt aangepakt zijn jongeren zeker voor zoiets te motiveren.
Zo maar een paar zinnen uit de tekst:
”Wat we vergeten is dat jongeren uniek zijn aangepast aan deze tijd, daardoor beter begrip hebben op alles wat er gebeurt dan wij”.
“De samenleving is sterk veranderd en de overheid is hetzelfde gebleven!” “We moeten van een aanbodgestuurde overheid naar een vraaggestuurde overheid, met de ontwikkeling en belevingswereld van het kind als centrale startpunt van het jeugdbeleid”.

Ik heb weer van verschillende kanten telefoontjes gekregen over zaken die niet goed gaan in de beleving van vooral ouderen. Zo begrijpt een vrouw van 80, die al 22 jaar in de Piazzaflat woont, niet dat ze er nu ineens uit moet. Zij wil dat helemaal niet. Volgens mij heeft ook dit weer met communicatie te maken.
Iemand die in Gorinchem woont en bij het UWV loopt ontvangt een brief met persoonlijke gegevens van een vreemd iemand. Als ze daarover naar Dordrecht belt krijgen ze te horen; stuurt u het maar terug. Zonder enige vorm van excuus. Ze had de enveloppe al open gemaakt en vraagt zich af of er meer van deze persoonlijke brieven bij vreemden terechtkomen. Er bestaat toch niet zoiets als de wet op de privacy.

Dinsdagavond hadden we de laatste fractievergadering voor de vakantie. We hebben de zaken die tot nu toe de revue zijn gepasseerd nog eens op een rijtje gezet en daar lering uit getrokken. In augustus gaan we er weer met frisse moed tegenaan. De eerstvolgende raadsbijeenkomst is op 22 augustus en raadsvergadering op 31 augustus.

A.s donderdag ga ik voor enkele weken naar Ierland op vakantie. Ik zal mogelijk een paar weken geen weekbrief kunnen schrijven (of misschien wel uit een Internetcafe). Ik kan u wel verzekeren dat onze webmaster op zijn post blijft en dus zal de website up to date blijven.

Ik wens u een fijne tijd toe, zeker als u ook met vakantie gaat en ik hoop u na 7 augustus weer te treffen.

Gerard Broekman, voorzitter en fractievoorzitter SP-afdeling Gorinchem

U bent hier