h

Weekbrief 26 van de voorzitter (26 juni t/m 2 juli 2006)

2 juli 2006

Weekbrief 26 van de voorzitter (26 juni t/m 2 juli 2006)

Het was een rare week. Veel gebeurd. Leuke dingen en vervelende dingen.

Ik ben o.a. naar 2 crematies geweest. Een van de 2 was van de fractievoorzitter van de SP-afdeling Brielle. Ik kende de man goed van de verschillende regiovergaderingen en partijraadsvergaderingen. Hij was zestig jaar. Veel te vroeg, zoals je hoort dat veel mensen veel te vroeg sterven.

Dinsdag was er de uitgestelde raadsbijeenkomst. Verschillende onderwerpen werden uitgelicht door een ambtenaar en ook werd gediscussieerd over de halfjaarlijkse stand van zaken en werd gekeken naar de toekomst via de perspectiefnota. (Zie op de site onder vragen aan het college onze vragen over een drietal onderwerpen op deze pagina).

Op vrijdag was de opening van het Werkplein. De nieuwe aanbouw van het gemeentehuis. Ook werd daarbij het nieuwe stadsarchief geopend. Heel mooi en ruim alles. Op het Werkplein is ook de Regionale Sociale Dienst gevestigd. Bij de opening werd door wethouder Henk Netze verteld dat het zo goed gaat in Gorinchem, volgens gegevens van het ministerie is dat maar betrekkelijk (zie ook deze site) . Er waren veel mensen op af gekomen en voor de opening waren enkele bekende Gorcummers uit het verleden opgeroepen. Zij zaten in een oude archiefdoos. Zo zien we steeds weer dat de ambtenaren op een leuke creatieve manier van zich laten zien.

Vrijdagavond werd er een tentoonstelling geopend in St. Niklaas in België. Dit in het kader van de zusterband van Gorinchem en St.Niklaas. Het werd mij nu duidelijk dat er wel degelijk iets gedaan wordt met die zusterstad. Zo hoorde ik van iemand die daar ook aanwezig was dat in 2001, het jaar van de vrijwilligers dat hij toen met vele groepen vrijwilligers een bezoek heeft gebracht aan St.Niklaas. Ik zal wel hebben geslapen maar dat was mij niet echt bekend. Nu dan de kunstverduistering. Vele kunstenaars die in Gorinchem wonen en werken of in Gorinchem zijn geboren laten op dit moment in de Vierkante Zaal hun werk zien. Een mooie tentoonstellingsruimte die we in Gorinchem eigenlijk ook zouden moeten hebben. Wethouder Jack Oostrum had het bij de opening over de beelden buiten in het Gorcumse wat in het verleden eigenlijk alleen tuinbeelden waren maar sinds het symposion 1974 is dat sterk veranderd. Ook St.Niklaas heeft rond eind jaren 80 meer aandacht gekregen voor beelden in de stad, gezien de vele beelden o.a. op de Grote Markt. Als u een dagje niets te doen heeft is St. Niklaas de moeite waard.

Zaterdagmiddag werd in Fort Vuren een tentoonstelling geopend van glas. Hoewel het affiche niet echt te lezen is, is de tentoonstelling weer de moeite van het bekijken waard. De kunstenaars hebben werk gemaakt, gedacht vanuit de locatie. Er was o.a. een verrassende ruimte waar een kunstenaar een grote spiegel door een houten paal omhoog wordt gehouden. Daardoor krijg je een zeer vervreemdend effect van deze ruimte. Goed dat er weer een glasexpositie in fort Vuren is na de succesvolle expositie van vorig jaar tijdens het Symposion 2005. Jammer dat de bezoekers € 3,50 moeten betalen om binnen te mogen, maar dat moet bij tentoonstellingen in de andere forten vaak ook.

Geniet van het mooie weer zolang het nog kan.

Gerard Broekman, voorzitter en fractievoorzitter van de SP-afdeling Gorinchem

U bent hier