h

uitslag gemeenteraadsverkiezingen Gorinchem

20 maart 2014

uitslag gemeenteraadsverkiezingen Gorinchem

De ochtend na de verkiezingen is altijd een ochtend van bezinning. Wat zullen de gevolgen zijn in Gorinchem van deze verkiezingsuitslag. Een aantal partijen heeft gewonnen, een aantal gelijk en een aantal verloren. Maar 1 zaak is in Gorinchem opmerkelijk. Het aantal stemmers in Gorinchem is ten opzicht van 4 jaar geleden gestegen. Een compliment voor de Gorcumse stemmers!

Allereerst de winnaars van deze verkiezingen:

Stadsbelang, een meer dan verdubbeling in stemmen en een 3 tal zetels waar dat 1 zetel was. Onze felicitaties gaan uit naar Hannie Hania en haar partij.

Gorcum Actief. Nieuw in de gemeenteraad. Van harte gefeliciteerd met jullie  2 zetels.

CU/SGP. Eveneens van harte gefeliciteerd met de groei van 2 naar 3 zetels.

En dan de SP zelf. Geen 4 zoals de exit poll aangaf maar 3 zetels en ruim de 2e partij in Gorinchem. 1976 stemmers die hun vertrouwen in de SP hebben uitgesproken. Dat mag, nee moet een stimulans zijn om Gorinchem 100 % sociaal te krijgen.

De gelijkblijvers:

Groen Links handhaaft zich op 2 zetels, dat blijkt voor een coalitiepartij in Gorinchem een goede prestatie te zijn.

D66 wel meer stemmen maar toch een gelijkblijvend aantal van 2 zetels in de iets grotere gemeenteraad. Misschien had men meer gehoopt gezien de landelijke trend,  maar de Gorcumse kiezer heeft dit toch besloten.

De verliezers:

Jezus leeft. Een aardige man die Nico 't Lam maar
zijn partij heeft in Gorinchem nog geen 1% van de stemmen behaald ondanks grote media aandacht. Voor Nico geen zetels in Gorinchem

CDA van 3 naar 2 zetels. Och Eeuwit Klink zie het maar zo, in de praktijk ben je gegroeid van 1 naar 2 (v.d. 3 zetels waren er 2 vertrokken naar anderen).

VVD van 5 naar 3 zetels. Tja heb je daar nu een wijk met dure woningen voor neergezet? Had nu maar betaalbare woningen laten bouwen, dan had er wellicht een beloning ingezeten.

PvdA van 6 naar 5 zetels. Ik las dat fractivoorzitter Pierre Schefferlie had gezegd nog nooit zo blij geweest te zijn met een verlies. In Gorinchem inderdaad een te overzien verlies en wederom heeft de Gorcumse PvdA de heel erg slechte voorspelling kunnen afwenden. Gefeliciteerd hiermee.

Conclusie en vervolg.

Uiteraard kunnen we een aantal conclusies trekken in Gorinchem. Duidelijke winnaars,  een andere verhouding in de gemeenteraad en tijd voor een nieuw college. Het oude college heeft nl. op grond van deze voorlopige uitslag geen meerderheid meer in de gemeenteraad. Men heeft nu nog 12 van de 25 zetels over, terwijl het er 15 van de 23 waren. Dit is een teken dat er in Gorinchem wat moet gaan veranderen. Wij zijn benieuwd naar de stappen de PvdA (de grootste partij) richting de winnaars van de verkiezingen. We zitten bij de telefoon.

 

Voor degene die de schrik nog niet te boven is. Stuk met humor lezen

Reactie toevoegen

U bent hier