h

Bomen kappen in de Lingewijk (3) We zijn er nog niet klaar mee....

18 maart 2014

Bomen kappen in de Lingewijk (3) We zijn er nog niet klaar mee....

Op 25 februari jl. hebben de fracties van de Socialistische Partij (SP) en Gorinchem Solidair (GS) vragen gesteld over de voorgenomen kap van 78 bomen in de Lingewijk, waarvan 52 beeldbepalend.
 
Inmiddels loopt er een bezwarenprocedure tegen dat besluit van b en w, maar SP en GS vinden, dat het hoofdstuk over bomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) principieel moet worden aangepast. We hebben daarom een initiatiefvoorstel aan de voorzitter van de gemeenteraad gestuurd. Dat voorstel moet op 25 maart a.s. in de gemeenteraad worden behandeld.
 
Het voorstel aan de raad luidt als volgt:
 

Initiatiefvoorstel tot wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

Gorinchem, 17 maart 2014

Aan de gemeenteraad

Tijdens de raadsbijeenkomst van 25 februari 2014 zijn door de fracties van Gorinchem Solidair (GS) en de Socialistische Partij (SP) vragen gesteld over een voornemen van de gemeente Gorinchem tot het kappen van 78 bomen, waarvan 52 beeldbepalend in de Lingewijk.

Uit de beantwoording namens het college bleek, dat het college met ons van mening is, dat de huidige regeling in de APV onbevredigend is en aanpassing behoeft. Aangezien de vorige toezegging voor een aanpassing van dit hoofdstuk van de APV van ca. twee jaar geleden dateert en de aandacht van de politiek wellicht de komende maanden meer op andere onderwerpen gericht zal zijn, meenden wij er goed aan te doen u voor te stellen reeds nu de tekst van de betreffende artikelen aan te passen. Hierdoor wordt de juridische toetsing van  verzoeken om “kapvergunningen” aangepast aan het gemeentelijk bomenbeleid.

Wij stellen u voor de APV overeenkomstig bijgaand ontwerpbesluit te wijzigen.

C. Van der Roest                 E. Dansen

Fractievoorzitter  GS         Fractievoorzitter SP

Op grond van deze nieuwe voorschriften moeten kapvergunningen voor gemeentelijke bomen getoetst worden aan dezelfde voorschriften als die voor bomen van particulieren. We denken dat op deze manier de rechtsongelijkheid wordt opgeheven.

De tekst van de nieuwe voorschriften, zoals die door ons wordt voorgesteld, treft u
hier als pdf. aan

 

U bent hier